Sunday, December 10, 2023
29.1 C
Brunei

  -

  ‘Nenek Bahagia’ pulihara tradisi tenunan permaidani shyrdak

  KADAMJAY, KYRGYZSTAN – Tashkan Khakimova, 77, membongkok di mesin tenun kayu, benang bulu meluncur laju melalui jarinya, menggunakan teknik pembuatan permaidani tradisional di kawasan pergunungan terpencil Kyrgyzstan, Batken.

  Seorang pelajar perempuan muda memegang bulu yang tinggal di sebelah Khakimova, berpakaian tudung putih dan jaket baldu dengan sulaman tradisional di atasnya.

  Selepas beberapa ratus jam bekerja, bulu itu akan diubah menjadi shyrdak – permaidani tradisional Kyrgyz.

  Khakimova adalah salah satu daripada sejumlah besar warga emas yang semakin berkurangan yang tinggal di kawasan pergunungan negara Asia Tengah yang tahu membuat shyrdak.

  Ramai bimbang seni kuno itu akan pupus.

  Tashkan Khakimova, anggota wanita warga emas ‘Nenek Bahagia’ menenun shyrdak di Batken. – AFP
  Sekumpulan anggota ‘Nenek Bahagia’ mengusahakan tenunan shyrdak di House of Culture of the Metallurgist di Kadamjay. – AFP
  Seorang anggota ‘Nenek Bahagia’ menunjukkan shyrdak, permaidani tradisional Kyrgyz di Kadamjay. – AFP
  Tashkan Khakimova mengajar seorang budak perempuan cara-cara menenun shyrdak. – AFP
  Gambar AFP
  Gambar AFP
  Gambar AFP

  “Ibu bapa kami mengajar kami teknik itu, tetapi orang ramai sudah melupakannya,” kata Khakimova kepada AFP.

  Dia adalah sebahagian daripada sekumpulan wanita lebih tua yang menggelar diri mereka sebagai ‘Nenek Bahagia’ yang bertemu di bandar kecil Kadamjay – terletak di antara pergunungan Alay – untuk memulihara kraf terancam itu serta meningkatkan pencen mereka yang tidak seberapa.

  UNESCO telah memberi amaran bahawa kemahiran membuat permaidani unik itu ‘perlu dilindungi’, dengan pengeluaran permaidani sintetik yang banyak dan golongan muda kebanyakannya tidak berminat.

  ‘Nenek Bahagia’ mempunyai misi untuk menarik anak-anak muda Kadamjay untuk mempelajari teknik kuno.

  Kumpulan yang terdiri daripada kira-kira 20 wanita itu bertemu beberapa kali seminggu di rumah budaya tempatan era Soviet, menggalakkan kanak-kanak sekolah belajar cara menenun.

  “Kami datang ke sini supaya kraf ini boleh diwarisi dari generasi ke generasi, untuk mengajarnya kepada golongan muda,” kata Khakimova.

  Rakhat Dzhoroyeva, seorang lagi wanita dalam kumpulan itu, berkata adalah penting untuk memelihara permaidani kerana “ini adalah adat yang kami warisi daripada nenek moyang kita.”

  “Kami tidak mahu duduk di rumah dan berpeluk tubuh tanpa berbuat apa-apa,” katanya. “Kami memutuskan untuk meneruskan tradisi ini.”

  Wanita berkenaan menggunakan bulu dari haiwan ternakan mereka sendiri untuk membuat permaidani.

  “Pengeluaran tiada kos,” kata Dzhoroyeva, sambil menambah bulu dikumpulkan daripada lembu, biri-biri dan kambing dan “tiada apa-apa yang disia-siakan.”

  Dia dengan cekap mengangkat benang dengan sikat untuk menguatkan simpulan permaidani warna perang yang dibuatnya.

  Shyrdak itu kemudiannya akan dihiasi dengan corak tradisional berwarna-warni yang mengimbau budaya nomad orang Kyrgyz, sebelum dipotong dan dijahit untuk menjadikannya lebih tahan.

  Para pesara bertemu di ‘House of Culture of the Metallurgists’ di Kadamjay – sebuah bandar yang dibina pada tahun 1930an di sekitar sebuah kilang logam besar yang kini ditutup.

  Dengan harapan dapat ‘menarik golongan muda’, para wanita mengambil tempat di tengah-tengah bangunan, dengan nyanyian tradisional mereka berkumandang di sekitar dewan marmar.

  Pelajar perempuan sekolah berjalan lalu, dengan seorang kanak-kanak berusia enam tahun tidak lama kemudian membongkok untuk memeriksa kerja yang dilakukan oleh pesara.

  Tinggal di wilayah termiskin di Kyrgyzstan, ‘Nenek Bahagia’ juga berharap penjualan permaidani buatan sendiri itu akan meningkatkan pencen mereka.

  “Saya memperoleh sekitar 6,000 som dalam pencen (sekitar 64 euro sebulan),” kata Saliya Bozhoyeva, seorang lagi wanita dalam kumpulan itu.

  “Kami boleh menjual permaidani untuk beberapa ratus euro, ia membolehkan saya menggantikan pencen saya.”

  Kilang logam yang berkarat dan terbiar – yang pernah menggaji ramai wanita – mencuar tinggi di Kadamjay.

  Kemuflisannya telah membawa kepada pengangguran dan penghijrahan penduduk yang bekerja.

  “Saya dan suami saya pernah bekerja di kilang, tetapi hari ini orang muda terpaksa mencari kerja di tempat lain,” kata Khakimova.

  Seperti kebanyakan keluarga di Kyrgyzstan, anak-anaknya telah pergi ke Rusia – tempat pekerjaan tradisional untuk penduduk Asia Tengah – untuk mencari pekerjaan.

  Namun ‘Nenek Bahagia’ mempunyai sedikit harapan: timbulnya minat baharu dalam permaidani tradisional Kyrgyz.

  Ketegangan yang reda dengan negara jiran Uzbekistan telah meningkatkan kemungkinan menarik pelancong ke wilayah terpencil ini dan peluang untuk mengukuhkan ekonomi tempatan – dengan beberapa tempahan malah datang dari luar negara.

  “Kami menerima banyak tempahan, terutamanya dari Bishkek,” kata Dzhoroyeva.

  Dia menambah dengan perasaan gembira, “Dan tidak lama lagi, kami akan menghantar permaidani ke Jepun.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Hong Kong adakan pilihan raya majlis pertama di bawah peraturan baharu

  HONG KONG, 10 DIS - Penduduk pergi mengundi pada hari ini dalam pilihan raya majlis daerah pertama Hong Kong sejak rombakan pilihan raya dilaksanakan...