Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

Peguam negara hadiri CLMM

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 NOV – Peguam Negara, Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmad bin Pehin Orang Kaya Laila Setia Bakti Diraja Dato Laila Utama Haji Awang Isa telah mengetuai delegasi Negara Brunei Darussalam bagi menghadiri Mesyuarat Menteri-menteri Undang-undang Komanwel (CLMM) yang berlangsung selama tiga hari bermula 23 November hingga hari ini di Balaclava, Mauritius.

CLMM merupakan pertemuan pertama secara langsung bagi menteri undang-undang Komanwel dan peguam negara sejak pandemik COVID.

Mesyuarat dihadiri oleh menteri undang-undang, peguam negara dan perwakilan dari 31 negara Komanwel. Delegasi Negara Brunei Darussalam terdiri daripada pegawai-pegawai di Pejabat Peguam Negara.

Ia telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Republik Mauritius, Tuan Yang Terutama Pravind Kumar Jugnauth, dan dipengerusikan oleh Peguam Negara Republik Mauritius, Maneesh Gobin.

Juga hadir ialah Setiausaha Agung Komanwel, Baroness Patricia Scotland KC.

Tema mesyuarat tahun ini ialah ‘Memperkukuh kerjasama antarabangsa melalui kedaulatan undang-undang dan perlindungan hak asasi manusia’ untuk menangani pengukuhan kedaulatan undang-undang melalui rangka kerja undang-undang, undang-undang, dasar dan institusi yang kukuh, dan komitmen terhadap prinsip kesaksamaan, keadilan dan hak asasi manusia membantu negara mencapai kerjasama dalam pelbagai bidang.

Topik yang dibincangkan termasuk akses sama rata kepada keadilan, kecerdasan buatan dalam membuat keputusan kehakiman dalam sistem keadilan jenayah, bantuan undang-undang bersama, ekonomi digital, perlindungan data, penyelesaian pertikaian alternatif dan kepelbagaian dalam pelantikan kehakiman.

Menteri-menteri undang-undang Komanwel dan peguam-peguam negara bertemu setiap dua tahun sekali untuk berkongsi amalan terbaik dan meningkatkan kerjasama di kalangan negara yang berkongsi tradisi undang-undang yang sama.

Mesyuarat itu membolehkan menteri undang-undang dan peguam negara menetapkan hala tuju yang jelas mengenai pelbagai isu undang-undang, kedaulatan undang-undang dan keadilan yang mempunyai kepentingan bersama kepada negara anggota.

Terdahulu sebelum itu, Mesyuarat Pegawai Kanan Kementerian Undang-undang Komanwel (SOLM) juga telah diadakan pada 22 November di Balaclava, Mauritius.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -