Penerbangan dibatalkan atas pertikaian 5G AS

DUBAI, EMIRIAH ARAB BERSATU, 19 JAN – Syarikat penerbangan di seluruh dunia, termasuk syarikat penerbangan jarak jauh Emirates tergesa-gesa hari ini untuk membatalkan atau menukar penerbangan menuju ke AS berhubung pertikaian berterusan mengenai pelancaran teknologi telefon mudah alih 5G berhampiran lapangan terbang AS.

Emirates yang berpangkalan di Dubai, syarikat penerbangan utama untuk perjalanan Timur ke Barat, mengumumkan ia akan menghentikan penerbangan ke Boston, Chicago, Dallas-Fort Worth, Houston, Miami, Newark, New Jersey, Orlando, Florida, San Francisco dan Seattle atas isu yang bermula hari ini. Ia berkata akan meneruskan penerbangan ke Los Angeles, New York dan Washington.

Dalam pengumumannya, Emirates menyebut pembatalan itu sebagai perlu kerana ‘kebimbangan operasi yang berkaitan dengan penempatan perkhidmatan rangkaian mudah alih 5G yang dirancang di AS di lapangan terbang tertentu.’

“Kami bekerjasama rapat dengan pengeluar pesawat dan pihak berkuasa yang berkaitan untuk mengurangkan kebimbangan operasi dan kami berharap dapat menyambung semula perkhidmatan AS kami secepat mungkin,” kata syarikat penerbangan milik kerajaan itu.

Emiriah Arab Bersatu berjaya melancarkan liputan 5G di seluruh lapangan terbangnya tanpa sebarang insiden. Tetapi di AS, Persekutuan Pentadbiran penerbangan bimbang bahawa untaian C-Band 5G boleh mengganggu peralatan penerbangan.

Kebimbangan khusus dalam pelancaran 5G nampaknya adalah Boeing 777, sebuah penerbangan utama untuk Emirates.

All Nippon Airways Co. Ltd. Jepun berkata dalam satu kenyataan bahawa FAA “telah menunjukkan bahawa FAA “telah menunjukkan bahawa gelombang radio daripada perkhidmatan wayarles 5G mungkin mengganggu altimeter pesawat.” Altimeter mengukur ketinggian pesawat di langit, peralatan penting untuk terbang.

“Boeing telah mengumumkan sekatan penerbangan ke atas semua syarikat penerbangan yang mengendalikan pesawat Boeing 777 dan kami telah membatalkan atau menukar pesawat untuk beberapa penerbangan dari atau ke AS berdasarkan pengumuman oleh Boeing,” kata ANA.

Boeing Co yang berpangkalan di Chicago tidak segera menjawab permintaan untuk komen tersebut. – AP

Syarikat penerbangan di seluruh dunia tergesa-gesa untuk membatalkan atau menukar penerbangan menuju ke AS berhubung pertikaian berterusan mengenai pelancaran teknologi telefon mudah alih 5G. – AP