Friday, March 31, 2023
23.2 C
Brunei

-

Perpustakaan kecil beri manfaat kepada penduduk di Bangladesh

Gambar ANN/The Daily Star

DHAKA – Perpustakaan memberi manfaat kepada penduduk miskin di pulau terpencil itu.

Buku pertanian akan ditambah ke perpustakaan tidak lama lagi. Selain itu, inisiatif telah diambil untuk menambah buku kanak-kanak.

Idris Ali yang berusia 67 tahun merupakan seorang petani yang tinggal di sebuah char terpencil di Rolakata di batas Brahmaputra.

Dia perlu pergi ke pasar Jatrapur Kurigram Sadar upazila setiap hari kerana tugasnya dan untuk membeli keperluan untuk keluarganya.

Bot adalah satu-satunya alat pengangkutan yang ada, dan dia perlu menunggu sekurang-kurangnya sejam di terminal Jatrapur untuk sebuah kapal.

Menariknya, dia tidak kisah menunggu lagi. Sekarang, dia menghabiskan masanya dengan membaca buku. Mulai Januari, dia mendapat peluang untuk membaca buku tepat di terminal, terima kasih kepada perpustakaan kecil percuma, yang ditubuhkan oleh polis daerah Kurigram.

Kata Idris, dia belajar sehingga darjah lapan. “Saya membaca buku setiap hari di terminal. Bagaimanapun, buku pertanian masih belum ditambah ke perpustakaan ini,” katanya.

Rabiul Islam, seorang peniaga kecil di terminal itu berkata, “Perpustakaan itu telah didirikan di hadapan kedai saya.

Terdapat buku tentang kesusasteraan, pendidikan, Perang Pembebasan dan biografi. Setiap hari, 20 hingga 25 orang melawat tempat itu.”

Sumber polis daerah Kurigram berkata 20 perpustakaan sedemikian telah didirikan di pelbagai terminal bot di kawasan char di beting Brahmaputra daerah itu.

Perpustakaan percuma kecil ialah kotak perkongsian buku percuma di mana sesiapa sahaja boleh mengambil buku atau berkongsi buku.

Setiap perpustakaan mempunyai 20 genre buku. Peniaga tempatan menyelenggara perpustakaan itu.

Penguasa Polis, Al Asad Md Mahfuzul Islam mengambil inisiatif itu.

Petani Atiar Rahman, 60, yang menggunakan terminal bot Chilmari Ramna untuk melancong, berkata sudah lama dia tidak membaca buku dan ia berubah selepas dia mula menggunakan perpustakaan itu.

Setiap hari, dia mengembara dari Char Shakhahati di dasar sungai Brahmaputra ke pasar Raman. Katanya, dia kini meluangkan masa dengan membaca buku.

SP Mahfuzul berkata, “Perpustakaan memberi manfaat kepada penduduk miskin di pulau terpencil ini. Buku pertanian akan ditambah ke perpustakaan tidak lama lagi. Selain itu, inisiatif telah diambil untuk menambah buku kanak-kanak.” – ANN/The Daily Star

Perpustakaan kecil yang telah disediakan memberi manfaat kepada penduduk miskin di pulau terpencil di Bangladesh.
Perpustakaan kecil yang telah disediakan memberi manfaat kepada penduduk miskin di pulau terpencil di Bangladesh.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -