Rusia tolak konsesi di Ukraine, runding keselamatan dengan AS

GENEVA, 9 JAN – Rusia menolak sebarang konsesi hari ini dalam rundingan dengan AS mengenai ketegangan yang memuncak ke atas Ukraine ketika Moscow mencari pengaturan keselamatan baharu yang meluas dengan Barat tetapi berdepan tekanan kuat untuk menarik balik tentera.

Timbalan menteri luar Rusia, Sergei Ryabkov memberitahu agensi berita Rusia sebelum rundingannya di Geneva, Kremlin juga ‘kecewa’ dengan isyarat yang datang dari kedua-dua Washington dan Brussels, tempat NATO dan Kesatuan Eropah berpusat.

Perbincangan peringkat tinggi itu memulakan minggu diplomasi di mana Rusia akan bertemu dengan NATO dan Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OSCE), dengan AS cuba memastikan sekutu Eropah mereka tidak akan diketepikan.

Rusia sejak akhir tahun lalu telah mengumpulkan puluhan ribu tentera di sempadan Ukraine dan menuntut jaminan bahawa NATO tidak akan berkembang lebih jauh ke arah timur.

Kremlin menegaskan NATO tidak boleh memberikan keahlian kepada bekas Soviet Ukraine, yang mendesak untuk menyertai.

Amerika Syarikat, yang akan diwakili oleh timbalan setiausaha negara, Wendy Sherman, bersetuju untuk berbincang walaupun ia menyatakan dengan jelas bahawa banyak cadangan Moscow adalah bukan permulaan.

Pada asalnya dijadualkan bermula esok, Sherman kini akan mengadakan makan malam atas urusan kerja dengan Ryabkov hari ini, kata jurucakap jabatan negara. – AFP

Seorang penunjuk perasaan memegang pelekat imej presiden Rusia, Vladimir Putin di Kiev pada 8 Januari. – AFP