Thursday, September 29, 2022
31.9 C
Brunei

Scotland tundukkan Ukraine

-

GLASGOW, 22 SEPT – Scotland meningkatkan bidaan mereka untuk promosi di Liga Negara dengan kemenangan 3-0 menentang Ukraine di Glasgow pada Rabu.

Skuad kendalian Steve Clarke itu mendominasi pertembungan berat sebelah di Hampden Park tetapi terpaksa menunggu sehingga 20 minit terakhir untuk menjaringkan gol apabila gol pembukaan John McGinn dan jaringan Lyndon Dykes meletakkan mereka di puncak Kumpulan B1.

Scotland ditewaskan 3-1 oleh Ukraine dalam perlawanan play-off Piala Dunia yang penuh emosi di Hampden Park pada Jun.

Kegagalan mereka untuk melayakkan diri ke Piala Dunia pertama sejak 1998 masih menyakitkan pemain Clarke, jadi ini adalah keputusan yang agak teruk. Harapan Ukraine untuk memberikan momen santai yang jarang berlaku di negara mereka yang dilanda perang dengan mara ke Piala Dunia akhirnya musnah apabila mereka tewas kepada Wales dalam perlawanan akhir play-off.

Bayangan pasukan yang menewaskan Scotland dalam playoff, Ukraine memberikan sedikit tentangan apabila Scotland mencatatkan tiga kemenangan daripada empat perlawanan Liga Negara. Pasukan Scotland berada di atas Ukraine ketika mereka mengejar promosi ke Liga A.

Walaupun pertandingan itu diejek oleh sesetengah pihak, Scotland amat menyedari kepentingan Liga Negara selepas memastikan perlawanan playoff Euro 2020 dengan memenangi kumpulan Liga Negara.

Dalam perlawanan terakhir kumpulan mereka, Scotland menerima kunjungan Republik Ireland pada Sabtu ini sebelum bertandang ke Ukraine pada 27 September. – AFP

Pemain Scotland Aaron Hickey (kiri) semasa perlawanan bola sepak UEFA Nations League menentang, di Hampden Park, di Glasgow, Scotland, 21 September 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -