Sunday, December 10, 2023
29.1 C
Brunei

  -

  Seni patung doh kembali tarik minat golongan muda

  BEIJING – Mewarisi warisan terkenal keluarganya untuk membuat patung doh, Lang Jiaziyu menyuntik kreativiti dan unsur budaya baharu ke dalam kraf itu, memastikan popularitinya kekal selama-lamanya, lapor Meng Wenjie.

  “Bolehkah saya meminta satu permintaan besar?” Putera Albert II Monaco bertanya kepada seorang artisan Cina muda yang berdiri di belakang kios dengan pelbagai jenis patung doh dipamerkan. Putera itu mengundang pemuda itu untuk membuat patung doh tambahan agar dia dapat memberikan patung doh kepada kedua-dua anaknya setelah berasa kagum dengan seni pembuatan patung doh tersebut.

  Ini berlaku semasa pameran warisan budaya tidak ketara China yang diadakan di Dewan Rakyat Besar di Beijing semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022. Dan pemuda itu adalah Lang Jiaziyu, lahir pada tahun 1995, seorang pewaris generasi ketiga dari ‘Patung Doh Lang’ Beijing. Nama keluarga ‘Lang’ dilekatkan kepada patung doh sebagai cara tradisional di China untuk menyampaikan rasa terima kasih atas sumbangan besar keluarga terhadap seni tersebut.

  Patung doh pada awalnya dikenali sebagai seni rakyat yang biasa dijumpai di jalanan, yang memerlukan penghasilan yang pantas. Dalam tiga hingga lima minit dapat menyelesaikan satu karya. Bahan utama yang digunakan adalah doh, madu dan garam. ‘Apa yang biasanya dianggap sebagai makanan berubah menjadi jenis seni. Ia adalah pengetahuan yang melambangkan Cina’, kata Lang.

  Dengan bahan yang sederhana dan asas, cepat dihasilkan dan saiz yang kecil, patung doh semakin popular sebagai karya budaya unik di Beijing selama bertahun-tahun. Ramai orang sangat menghargai patung-patung kecil ini, yang mempunyai jangka hayat yang sangat lama sehingga beberapa dekad. Ia boleh digunakan sebagai hiasan rumah dan mainan untuk kanak-kanak.

  Gambar ANN/China Daily
  Patung doh Lang Jiaziyu dibuat berdasarkan siri filem pendek animasi Cina Yao-Chinese Folktales. – Gambar ANN/China Daily
  Lang bekerja pada patung doh di studionya. – Gambar ANN/China Daily

  Keluarga Lang telah membuat patung doh selama tiga generasi. Datuknya, Lang Shao’an, dikenali sebagai pencipta asal Patung Doh Lang. Dia mengubah patung doh daripada mainan jalanan biasa menjadi karya seni asli.

  Penulis terkenal Cina, Xie Wanying, atau Bingxin (1900-1999), pernah menulis dalam salah satu artikelnya tentang realisme dan kehalusan hasil karya Lang Shao’an. Dia menggambarkan dengan jelas skala miniatur pembuatan ini: ‘Satu layang-layang berukuran ibu jari, satu topeng Opera Peking berukuran kacang soya, loceng berukuran kacang mung, itik putih kecil sebesar setengah butir beras, dan gula-gula sebesar sekoi.

  Saya benar-benar tidak tahu bagaimana dia dapat membentuk patung-patung mini yang begitu kecil dan comel.”

  Karya Lang Shao’an juga pernah dipamerkan dalam beberapa pertemuan diplomatik. ‘Pada tahun 1956, datuk saya pergi ke United Kingdom untuk mengambil bahagian dalam satu pameran sebagai wakil China. Orang tertarik dengan teknik (pembuatan patung doh)’, kata Lang Jiaziyu, menjelaskan bahawa era datuknya adalah masa di mana seni Patung Doh Lang mula dipamerkan di platform global. “Ia diterima dengan baik dan menarik banyak liputan media asing,” katanya.

  Bapa Lang Jiaziyu, Lang Zhichun dan pembantunya, Lang Zhili, kedua-duanya sangat mahir dalam seni ini. Melalui usaha generasi kedua pewaris, Patung Doh Lang dimasukkan dalam senarai warisan budaya tidak ketara kebangsaan China yang kedua.

  Membesar dalam keluarga terkenal dengan kepakaran dalam seni patung doh, Lang Jiaziyu mempunyai minat terhadap proses membentuk adunan sejak kecil. “Saya hanya berumur lima tahun ketika saya memberitahu bapa saya bahawa saya mahu mendedikasikan diri saya untuk membuat patung doh,” kata Lang. “Saya membuat satu patung kecil dalam gaya duduk, yang mengambil masa dua setengah jam.”

  Walau bagaimanapun, seni ini, yang telah diwarisi beberapa generasi, bukan sesuatu yang boleh dikuasai oleh pemula berusia lima tahun dalam sekelip mata. “Ia sangat buruk,” kata Lang, ketawa sambil mengenangkan pembuatan pertamanya.

  “Saya bercadang untuk membuat patung comel, tetapi sebaliknya, saya membuat seorang lelaki berusia yang hodoh.”

  Tetapi dengan sokongan dan dorongan bapanya, Lang mencatat kemajuan yang besar dan akhirnya mendapat peluang untuk mempamerkan kemahirannya pada pameran kebangsaan.

  Mengenang acara ini, Lang menggambarkannya sebagai ‘pengalaman yang fantastik’.

  “Apabila pemimpin-pemimpin negara tunduk melihat karya-karya saya dengan teliti dan memuji mengenai nilai budaya mereka, saya merasa sangat bangga,” katanya.

  Pada zaman sekarang, kraf tangan tradisional semakin hilang daya tariknya dalam kalangan orang muda. Untuk menjadi lebih relevan kepada generasi muda di dalam dan luar negara, Lang cuba memasukkan elemen baharu dan segar ke dalam karyanya.

  Sebagai contoh, dia mendapat inspirasi daripada watak-watak asing dalam kartun seperti The First Slam Dunk, Minions, Doraemon, dan Ultraman. Walau bagaimanapun, Lang tidak berbuat demikian untuk jangka masa yang lama. “Saya sedar bahawa cerita asing mungkin bukan cara terbaik untuk mempromosikan artisan Cina tradisional,” katanya.

  Kemudian, dia mula memasukkan idea-idea dan pengamatan sendiri tentang peristiwa-peristiwa sosial semasa dalam karyanya. Sebagai contoh, untuk menghormati pekerja penjagaan kesihatan wanita yang berjuang menentang pandemik COVID-19, Lang menghasilkan satu karya untuk Hari Wanita Sedunia yang menampilkan patung doh yang menggabungkan watak wanita heroin Cina, Mu Guiying seperti yang digambarkan dalam Opera Peking dan pekerja penjagaan kesihatan dalam jubah putih.

  Pada tahun 2023, Lang mencipta satu siri patung doh yang diinspirasikan oleh siri filem pendek animasi Cina yang popular, Yao-Chinese Folktales, yang disukai oleh ramai orang muda. Baru-baru ini, Lang mendapatkan lebih banyak idea yang berinspirasikan karya seni tradisional Cina.

  “Idea-idea terbaharu saya datang kepada saya semasa lawatan ke Muzium Istana di Beijing. Saya dapati estetika tradisional tidak memerlukan banyak interpretasi. Melalui bentuk seni, seseorang secara langsung boleh melihat keharmonian antara alam dan manusia’, katanya.

  Sebagai seorang Gen Z sendiri, Lang telah mencurahkan usaha yang besar untuk mempromosikan dan menyebarkan seni Patung Doh Lang dan warisan budaya abstrak lain di media sosial. Kini, dia mempunyai lebih daripada 2.6 juta pengikut di pelbagai platformnya.

  “Kami menerima banyak soalan, seperti di mana untuk belajar pertukangan ini, di mana untuk membeli bahan-bahan dan sama ada saya boleh menerima pelatih,” katanya.

  Melihat maklum balas tersebut, Lang bersemangat untuk terus mempromosikan budaya tradisional dan dia percaya bahawa orang muda masih tertarik kepada kraf tangan tradisional Cina.

  “Saya sentiasa menaruh harapan saya dan rakan senegara saya dapat mendalami lagi pemahaman kami tentang asas budaya kita sendiri,” katanya. “Bagaimana dapat menyampaikan naratif kami di dalam dan luar negara dan bagaimana mencipta platform yang paling besar mungkin bagi budaya Cina adalah misi yang harus dijalankan oleh Gen Z Cina.” – ANN/China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India larang eksport bawang

  NEW DELHI, 8 DIS – India melarang eksport bawang sehingga Mac tahun depan bagi meningkatkan bekalan domestik selain membendung inflasi pengguna. Kerajaan memutuskan untuk memindahkan...