Tuesday, October 4, 2022
26.2 C
Brunei

Sepanyol muncul juara di Eurobasket

-

BERLIN, 19 SEPT – Sepanyol bermula pantas, dengan mendahului 10 mata, dan seterusnya menewaskan pasukan Perancis yang berpengalaman 88-76 untuk memenangi perlawanan akhir Eurobasket di Berlin pada hari Ahad.

Walaupun Sepanyol menggunakan kejohanan ini untuk membina semula pasukan, dengan lapan daripada 12 pemain skuad mereka berada dalam kejohanan antarabangsa pertama mereka, mereka terus menguasai Eropah. Ini adalah kejuaraan Eurobasket keempat mereka dalam enam kejohanan terakhir.

Sepanyol mendahului sebanyak 21 mata pada suku kedua dan walaupun Perancis merapatkan kedudukan dengan tiga mata di suku ketiga, namun Sepanyol bertindak balas dengan menjaringkan sembilan mata berturut-turut dan tidak diancam pasukan Perancis lagi.

“Mereka mencatat permulaan yang sangat baik, kami bermain di belakang keseluruhan perlawanan,” kata salah seorang bintang NBA Perancis Rudy Gobert dari Timberwolves. “Pemain seperti Juancho masuk dan memberi impak besar kepada permainan. Kami mempunyai beberapa urutan yang baik tetapi ia tidak mencukupi.”

“Amat dekat, sukar untuk melepaskannya,” kata Gobert. “Kami terpaksa keluar dan mendapatkannya.”

Skor jaringan didominasi oleh pemain NBA, Juan Hernangomez, penyerang hebat yang baru sahaja ditukarkan kepada pasukan Toronto Raptors, dengan menjaringkan 27 mata.

Evan Fournier pengawal daripada pasukan New York Knicks adalah penjaring terbanyak untuk Perancis dengan jaringan 23 mata.

Dalam playoff tempat ketiga tuan rumah Jerman menumpaskan Poland 82-69 dengan Dennis Schroeder menjaringkan 26 mata. – AFP

Aksi pasukan Sepanyol meraikan kemenangan di perlawanan bola keranjang akhir Eurobasket menentang Perancis di Berlin, Jerman, 18 September 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -