Monday, May 29, 2023
24.3 C
Brunei

  -

  Tetap tegar selamatkan ular Myanmar

  Gambar AFP

  MYANMAR – Pada pukul empat pagi di luar biara Yangon, Shwe Lei dan pasukannya sedang bergelut dengan 30 ekor ular sawa yang menggeliat ke dalam guni beras lama dan memasukkannya ke dalam van.

  Ia merupakan satu lagi hari dalam kehidupan skuad penyingkiran ular terulung Myanmar, menghargai ular sawa dan memujuk ular tedung daripada belenggu berbahaya dengan dunia manusia sebelum mengembalikannya ke habitat semula jadi haiwan tersebut.

  Haiwan-haiwan tangkapan yang dimasukkan ke dalam guni adalah hasil kerja selama tiga bulan di mana haiwan tersebut diselamatkan dari rumah dan pangsapuri di sekitar Yangon dan dijaga di biara sehingga ia layak untuk dilepaskan ke alam liar.

  “Saya suka ular kerana ia tidak menipu,” kata Shwe Lei kepada AFP di pusat perlindungan ular yang dikendalikan oleh kumpulan itu, seekor ular sawa yang melilit sekeliling badannya.

  “Jika awda memahami sifat semula jadinya, ia sebenarnya menyenangkan.”

  Seorang sami Buddha dengan seekor ular di biara Buddha di Perbandaran Mingalardon di Yangon, 12 Januari.
  Seorang sami Buddha memegang seekor ular di biara Buddha di Perbandaran Mingalardon di Yangon.
  Penangkap ular Shwe Lei memberi pertolongan cemas kepada seorang budak lelaki yang cedera di Perbandaran Kyauktaga di wilayah Bago.
  Ular berehat di dalam kandang di biara Buddha di Perbandaran Twantay di Yangon.

  Mentornya Ko Toe Aung, berusia 40 tahun berbadan tegap yang berkata dia telah dimasukkan ke hospital tujuh kali sejak dia mula menangkap ular pada 2016.

  “Sesiapa sahaja dalam pekerjaan menangkap ular mesti pantas dan tangkas,” katanya.

  “Di mana sahaja kita menangkap ular berbisa, 90 peratus berkemungkinan ular itu akan menyerang saya.”

  Pasukan mereka yang dikenali sebagai Shwe Metta, atau bermaksud Cinta Emas dalam bahasa Burma, mempunyai kira-kira 12 orang anggota dan menyelamatkan sekitar 200 ular tahun lepas dari sekitar Yangon.

  Video media sosial mereka ketika cuba menarik ular itu keluar dari lubang singki dan mengeluarkannya dari atap bumbung telah menjadikan mereka mendapat gelaran putera dan puteri ular daripada media tempatan.

  Pasukan ini semua mempunyai pekerjaan harian dan juga bergantung pada derma untuk segala-galanya daripada peralatan perlindungan mereka hingga petrol kenderaan untuk menjalankan ‘ambulans’ ular berwarna ungu mereka.

  Mereka kebanyakannya menangkap ular sawa Burma, sejenis spesies ular yang tidak berbisa yang biasanya membesar hingga kira-kira lima meter dan melilit mangsa tikus dan mamalia kecil lain sehingga mati.

  Jenis ular tedung dan krait berjalur juga boleh dijumpai di pangsapuri sekitar Yangon dan merupakan proses penangkapan yang lebih rumit kerana racunnya boleh membawa maut.

  Lebih 15,000 orang telah dipatuk ular di Myanmar pada 2014, menurut angka terkini daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

  Daripada jumlah itu, 1,250 orang telah meninggal dunia, kadar kematian yang lebih tinggi berbanding banyak negara lain, sebahagian besarnya disebabkan oleh sistem penjagaan kesihatan Myanmar yang tidak dikemas kini dan kekurangan akses kepada antivenom.

  Ia adalah bahaya yang sentiasa mengancam pasukan mereka.

  Pada bulan Mac, mereka menghabiskan dua hari untuk mencuba mengeluarkan beberapa ular tedung yang bersarang di bawah rumah sekitar Yangon.

  “Ia busuk,” kata Ko Ye Min, 31, seorang ahli pasukan bertatu, ketika dia berehat daripada cuba untuk mencapai sarang ular tersebut.

  Mengenal pasti jenis bau busuk adalah satu lagi kemahiran yang perlu dikuasai oleh penangkap ular, menurut Ko Toe Aung.

  “Kita harus biasa dengan baunya untuk mengenal pasti spesies ular sebelum mengeluarkannya,” katanya.

  “Sarang ular tedung memang berbau busuk,” katanya.

  “Tetapi bau ular sawa jauh lebih kuat. Kadang-kadang kita juga muntah apabila membawanya ke dalam ambulans.”

  Melalui video dalam talian mereka dan populariti yang semakin meningkat, pasukan Shwe Metta berharap dapat menggalakkan orang ramai supaya lebih kasihan terhadap reptilia, terutama sekali jika ia muncul di rumah mereka.

  “Sebelum ini, manusia biasanya membunuh ular setiap kali mereka menemuinya,” kata Shwe Lei.

  “Tetapi mereka mempunyai lebih banyak pengetahuan dan mereka tahu kami boleh melepaskan ular kembali ke alam liar. Jadi mereka memanggil kami untuk menangkap dan mengeluarkannya.”

  Ular yang diselamatkan akan disimpan di bawah pemerhatian di biara berhampiran sehingga terdapat cukup banyak ular untuk dibawa ke dalam hutan untuk dilepaskan.

  Pada penghujung Mac, pasukan itu berjalan ke kawasan hutan yang terik di bukit Bago Yoma, 150 kilometer (90 batu) di utara Yangon, dalam perjalanan sedemikian.

  Setiap ahli membawa seekor ular sawa dalam guni yang disangkut di bahu mereka sehingga mereka sampai ke tempat yang sesuai untuk melepaskannya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China sedia hantar orang awam pertama ke angkasa lepas

  CHINA, 29 MEI - China akan menghantar angkasawan awam pertamanya ke angkasa lepas sebagai sebahagian daripada misi kru ke stesen angkasa Tiangong, esok, ketika...
  - Advertisment -