Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Youseum jadikan pelawat sebagai artis, pameran

  STOCKHOLM – Sebuah ‘muzium’ swafoto baharu di Sweden melakukan sesuatu yang tidak dijangka dengan menjadikan pelawat sebagai artis dan pameran.

  ‘Youseum’ di Stockholm tidak mempunyai karya seni di dindingnya. Sebaliknya biliknya dihias cerah bertujuan untuk dijadikan latar belakang yang menyeronokkan untuk swafoto atau video pelawat.

  “Awda boleh mengambil gambar yang menarik dan mencipta kandungan yang menarik untuk Instagram awda… Ini adalah tempat yang sesuai untuk melakukan Tiktok,” kata pengurus Sofia Makiniemi kepada AFP sambil mempamerkan ‘Bilik Emoji’ yang dipenuhi dengan bola biru dan kuning dengan senyuman dan kerutan muka.

  Bilik lain membolehkan awda membenamkan diri awda dalam batang span berwarna-warni, bergambar di bawah lampu neon atau duduk di atas buaian merah jambu gergasi untuk gambar profil awda yang seterusnya.

  “Awda mempunyai pencahayaan, awda mempunyai muzik Tiktok, awda mempunyai makanan ringan, awda mempunyai semua perkara yang kami suka,” kata Zeneb Elmani, 18, yang melawat bersama sekumpulan rakannya.

  Gambar menunjukkan bilik ‘Riviera Beach’ di dalam Youseum, di Solna, berhampiran Stockholm. – AFP
  Orang ramai melawat bilik ‘You are the Moon’ di dalam Youseum. – AFP
  Kanak-kanak bermain dengan bola biru dan kuning. – AFP

  Dia menyukai suasana ‘era 2020an’.

  ‘Terlalu lambat untuk bimbang’

  Bagi Makiniemi, Youseum, yang terletak di pusat beli-belah, membenarkan pelawat menjadi artis, walaupun pengikut biasa mungkin tidak menganggap gambar mereka sebagai seni.

  “Ia adalah muzium interaktif di mana awda boleh mencipta seni yang awda mahu lihat, “ katanya.

  Konsep Youseum bermula di Belanda, di mana sudah terdapat dua. Dengan media sosial yang semakin meluas, kebimbangan telah bertambah tentang bahayanya, terutamanya kesannya terhadap kesihatan mental golongan muda, khususnya para gadis.

  “Ia adalah sebahagian besar masyarakat kita hari ini, jadi mengapa tidak cuba menjadikannya lebih kreatif,” kata Makiniemi.

  Sekumpulan wanita muda yang melawat ketika kunjungan AFP kurang mengambil kisah tentang sisi yang lebih gelap atau narsisisme yang berleluasa.

  “Saya rasa tempat ini menarik untuk orang yang suka mengambil gambar, seperti kawan-kawan saya…Sangat menarik,” kata Chaymae Ouahchi, 18.

  Walaupun generasi yang lebih tua mungkin mencemuh idea muzium yang didedikasikan untuk amalan yang kelihatan memanjakan diri sendiri untuk memotret diri sendiri, profesor Bill Burgwinkle berusia 70 tahun yang melawat bersama anak saudaranya yang masih remaja, berkata kita harus menerimanya.

  “Saya rasa sudah terlambat untuk bimbang. Itulah cara dunia sekarang,” katanya sambil menambah muzium lain daripada kebiasaan itu ‘memenuhi tujuannya’. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...