Sunday, October 2, 2022
24.1 C
Brunei

6 kapal bawa bijirin berlepas dari Ukraine

-

ANKARA, 19 SEPT – Enam lagi kapal dijadualkan berlepas dari pelabuhan Ukraine untuk menghantar bekalan bijirin di bawah perjanjian bijirin Laut Hitam, lapor Sputnik, memetik Kementerian Pertahanan Turkiye pada Isnin.

“Sebagai sebahagian daripada perjanjian, enam lagi kapal yang dijadualkan berlepas hari ini, meninggalkan pelabuhan Ukraine,” menurut kementerian itu menerusi Twitter.

Pada 22 Julai, Rusia, Ukraine, dan Turkiye menandatangani inisiatif yang diselaraskan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menyediakan koridor maritim kemanusiaan untuk kapal yang mengeksport makanan dan baja dari pelabuhan-pelabuhan di Laut Hitam.

Tiga pelabuhan utama Ukraine – Odesa, Chornomorsk dan Yuzhne – telah dinyahsekat untuk menyambung semula eksport.

Pusat Koordinasi Bersama (JCC) yang berpangkalan di Istanbul ditubuhkan untuk memantau pelaksanaan inisiatif itu termasuk memastikan kapal kargo tidak membawa barangan atau petugas yang tidak dibenarkan.

Inisiatif oleh PBB itu merangkumi dua pakej dokumen. Pertama, memorandum yang menetapkan kewajipan PBB untuk menghapuskan pelbagai sekatan ke atas eksport produk pertanian dan baja Rusia ke pasaran global. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -