Australia beri ‘bridging visa’ kepada keluarga pencari suaka

SYDNEY, 27 MEI – Kerajaan baharu Australia hari ini telah melonggarkan sekatan imigresen ke atas keluarga Tamil yang mencari suaka, dalam campur tangan kes berprofil tinggi yang memindahkan bandar angkat mereka di kawasan luar bandar Queensland.

Bendahari, Jim Chalmers, yang juga memangku kementerian hal ehwal dalam negeri, berkata dia telah memberikan ‘bridging visa’ sementara kepada keluarga Murugappan bagi membolehkan mereka tinggal di Australia secara sah sementara mendapat status suaka.

Langkah itu membolehkan keluarga Murugappan, sebelum ini terperangkap di Perth, untuk kembali ke Biloela jika mereka mahu – bandar tempat mereka tinggal, yang menyebabkan ramai berkempen menyeru agar mereka terus kekal di negara itu.

“Saya sudah bercakap kepada keluarga itu dan mendoakan mereka selamat pulang,” kata Chalmers.

“Keputusan ini akan membolehkan mereka untuk pergi ke Bilo, bandar Queensland yang akan menerima keluarga ini.”

Priya dan Nades Murugappan, dari Sri Lanka, tiba di Australia menggunakan bot secara berasingan pada 2012 dan 2013 bagi mencari suaka. Anak perempuan mereka, Kopika dan Tharunicaa dilahirkan di Australia namun tidak memiliki sebarang kewarganegaraan.

Keluarga tersebut mencuri tumpuan apabila mereka dihantar ke pusat tahanan terpencil di Pulau Christmas pada 2019.

Pada pertengahan 2021, selepas anak bongsu mereka jatuh sakit, dan desakan orang awam bagi kempen ‘Kembali pulang ke Bilo’, keluarga berkenaan dibenarkan untuk berpindah dari ‘tahanan komuniti’ di Perth.

Dengan perjanjian tersebut, mereka tidak lagi dikurung tetapi tidak dapat bekerja atau memilih di mana mereka hendak tinggal.

Namun, kerajaan baharu Perdana Menteri Anthony Albanese berkata dia tidak akan menukar dasar yang melarang ketibaan tanpa kebenaran menggunakan bot daripada tinggal di negara itu. – AFP