Sunday, November 27, 2022
22 C
Brunei

-

Biden lawat mangsa taufan Ian

WASHINGTON, 5 OKT – Presiden Joe Biden membuat lawatan pada Rabu untuk meninjau kesan daripada Taufan Ian yang membawa maut di Florida sambil turut melambangkan perpaduan walaupun terdapat perselisihan sengit dengan pengkritik Republikan dan bakal penentang 2024, Gabenor Ron DeSantis.

Pihak berkuasa berkata sekurang-kurangnya 76 orang dan lebih daripada 100 maut dalam salah satu ribut paling kuat melanda Amerika Syarikat (AS) menurut rangkaian televisyen AS memetik pegawai tempatan.

Taufan Kategori 4 menghentam di seluruh kawasan kejiranan di pantai barat Sunshine State, menyebabkan berjuta-juta orang tanpa bekalan elektrik, dengan ratusan ribu masih menunggu bekalan elektrik dipulihkan pada Selasa, dan kemudian bergerak ke Carolina Utara.

Bagi Biden, yang melawat Puerto Rico yang dilanda taufan pada Isnin, lawatan ke Florida juga mempunyai dimensi politik yang tidak dapat dielakkan, membawanya ke kubu kuat DeSantis dan pendahulu yang dilanda skandal Biden di Rumah Putih, Donald Trump.

Demokrat itu berkata dia mahu mendapatkan penggal kedua walaupun sudah menjadi presidan tertua pernah memegang jawatan pada usia 79 tahun, secara realistik mungkin akan berdepan persaingan semula dengan Trump dalam masa dua tahun atau cabaran daripada DeSantis yang akan datang.

DeSantis telah menjadi pengkritik hebat, kerana dia membina jenama politik sayap kanan yang kuat dalam usaha untuk menggantikan Trump sebagai nama terbesar dalam parti Republikan. Biden telah membalas kritikan, menggambarkan DeSantis sebagai sebahagian daripada apa yang dia katakan dalam hak yang semakin melampau.

Walaubagaimanapun, taufan tersebut telah mendorong gencatan senjata, dengan panggilan telefon antara kedua-dua ahli politik tersebut dan pengakuan daripada DeSantis bahawa kerajaan persekutuan cepat memberikan bantuan. – AFP

Gambar fail menunjukkan orang ramai berdiri di atas jambatan yang musnah ke Pulau Pine sambil melihat kerosakan akibat Taufan Ian di Matlach, 2 Oktober 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -