Tuesday, October 4, 2022
26.2 C
Brunei

Biskut, hidangan bertemakan harimau popular menjelang TBC

-

Menjelang perayaan Tahun Baharu Cina (TBC), ramai pembuat biskut dan roti Malaysia menambah keceriaan perayaan dengan membuat hidangan bertemakan harimau untuk menyambut Tahun Harimau.

Mereka lebih gembira untuk berkongsi ciptaan mereka yang lazat di media sosial.

Perkataan ‘tiger cookies’ pada masa ini mempunyai lebih 1.7 bilion tontonan di Google, dan hashtag #tigercookies mengumpulkan ratusan, jika tidak beribu-ribu, foto dan video di Instagram.

Pengguna Facebook Teoh Hooi Poh telah menyiarkan gambar tat nanas bertema harimau yang dilukis dengan tangan pada akaunnya @MadamPoh.

Isi nanas dibalut dengan pastri rapuh yang diperbuat daripada tepung, telur, mentega dan gula. Berbentuk bola, tatnya disalut dengan telur, dibakar dan dihiasi dengan coklat susu cair.

Biskut bertema harimau buatan Asmiza yang dibuat khas menambahkan lagi keceriaan pada perayaan TBC yang akan datang. – ANN/The Star
Poh mengambil masa satu minit untuk mewarna secara individu hiasan tambahan seperti telinga, mata dan misai pada setiap tat berwajah harimau. – ANN/The Star
Roti bertemakan harimau oleh Fenice Hor. – ANN/The Star

“Saya telah membuat lebih 500 bekas tat nanas bertemakan harimau sejak Disember. Syukurlah, adik-beradik dan anak-anak saya telah membantu saya melakukan pesanan,” kata Teoh, 63, dalam temu bual telefon dari Petaling Jaya.

Teoh, yang menjalankan perniagaan biskut di rumah, telah mencipta tat nanas bertemakan zodiak Cina sejak 2017.

“Saya telah mencipta banyak watak seperti anjing dan tikus. Saya menerima banyak tempahan tat bertema kerana ia lebih mewarnai sambutan TBC,” kata ibu kepada empat anak itu.

Menurut Teoh, ia mengambil masa satu minit untuk mewarna secara individu hiasan tambahan seperti telinga, mata dan misai pada setiap tat berwajah harimau.

“Walaupun reka bentuknya kelihatan ringkas, tangan yang mantap diperlukan untuk memastikan setiap misai dicat dengan sempurna,” kata Teoh, yang belajar membuat biskut yang menarik daripada buku resipi.

Teoh bukan seorang sahaja yang menyiarkan gambar hasil ciptaannya yang bertemakan harimau. Di kumpulan Facebook Sourdough Support Group Malaysia, pembuat roti Fenice Khor memuat naik gambar roti masamnya, ditaburi serbuk yang boleh dimakan untuk menyerupai harimau.

“Mood CNY dihidupkan, jadi saya telah menabur serbuk red velvet dan bukannya serbuk koko untuk mencipta rasa ‘dong dong chiang’,” tulis Khor pada akaunnya, @Fenice Khor.

Di YouTube, pembuat roti Malaysia, Chay Mei Ling juga telah menyiarkan tiga video tentang membuat roti masam berjalur harimau di salurannya, MeiLing’s Kitchen.

Di TikTok, kelihatan biskut buatan Asmiza Zul yang dibuat khas. “Sape lahir tahun tiger (Who’s born in the Year of the Tiger) Aumm,” dia menyiarkan pada TikToknya, @misabloom. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -