Greece gesa UEFA haramkan penyokong Marseille ke PAOK

ATHENS, 12 APRIL – Pihak berkuasa Greece kelmarin menggesa UEFA untuk mengharamkan penyokong Marseille daripada perlawanan Liga Persidangan Europa di PAOK Thessaloniki pada Khamis nanti.

“Direktorat Polis Am Thessaloniki mengemukakan permintaan bertulis kepada pihak berkuasa untuk larangan perjalanan diaturkan dan individu peminat Marseille, memandangkan perlawanan dengan PAOK di Stadium Toumba,” kata kenyataan akhbar dari Kementerian Perlindungan Rakyat.

Dalam perlawanan pertama antara kedua-dua pasukan di Marseille terdapat insiden serius antara penyokong, di sekitar stadium mahupun di bandar Perancis.

Seramai 13 orang, termasuk tiga penyokong Greece, telah ditangkap dan diletakkan dalam tahanan berhubung insiden sebelum dan semasa perlawanan Khamis lalu, kata pejabat pendakwa raya Marseille pada Jumaat.

UEFA membuka siasatan disiplin pada Jumaat terhadap kedua-dua kelab tersebut. Kementerian Greece berkata bahawa penyokong Marseille telah diharamkan pada masa lalu dalam perlawanan antarabangsa lain di tempat lawan kelab Perancis tersebut. – AFP