Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Indonesia hantar pulang pesalah Australia

  BANDA ACEH, 7 JUN – Seorang peluncur Australia yang ditahan selepas melancarkan serangan mabuk di wilayah paling konservatif di Indonesia akan dihantar pulang, kata pegawai hari ini.

  Bodhi Mani Risby-Jones, 23, dari Noosa di selatan Queensland berdepan hukuman penjara lima tahun selepas menyerang beberapa orang pada April di pulau luncur Simeulue.

  Tetapi pelancong Australia itu akan pulang ke negaranya selepas dia meminta maaf dan membayar pampasan kepada mangsa cedera, ketua pejabat imigresen di bandar Meulaboh di Aceh Barat memberitahu AFP.

  “Bodhi Mani Risby-Jones kini dalam tahanan kami, menunggu untuk dikembalikan ke negara asalnya,” kata Fauzi, yang seperti kebanyakan rakyat Indonesia menggunakan satu nama.

  Aceh yang sangat konservatif merupakan sebuah wilayah yang diberi status autonomi khas melarang alkohol dan merupakan satu-satunya wilayah di negara berpenduduk majoriti Muslim paling ramai di dunia yang mengenakan undang-undang Islam.

  Pegawai berkata pelancong itu kelihatan berbogel dari pusat peranginan tempatannya dan mula melanggar orang yang lalu lalang termasuk seorang nelayan yang menunggang motosikal, melemparnya dan mencederakannya.

  Mangsa serangan yang dikatakan bersetuju untuk memaafkannya, membenarkan kes itu digugurkan, kata peguam, Risby-Jones kepada pemberita.

  Risby-Jones membayar 250 juta rupiah (AS$16,814) kepada nelayan itu sebahagiannya untuk menampung kos perubatannya, kata peguam itu.

  Tindakan keinsafan itu membolehkannya mengelak daripada perbicaraan kerana serangan, yang membawa hukuman maksimum lima tahun. – AFP

  Bodhi Mani Risby-Jones tersenyum ketika dia diserahkan kepada imigresen selepas dibebaskan dari penjara di Meulaboh, 7 Jun. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kanada tegaskan perlu ‘kehadiran diplomatik kuat’ di India

  NEW DELHI, 4 OKT - Kanada kelmarin menegaskan keperluan untuk mempunyai kehadiran diplomatik yang kukuh di India selepas muncul laporan bahawa kerajaan India mahu...