Wednesday, August 17, 2022
23.5 C
Brunei

Istana Jepun klasik realisasi impian usahawan

-

Oleh Yuki Kanahori

EBINO, MIYAZAKI — Istana Morioka yang indah di Ebino, Wilayah Miyazaki, tidak mempunyai kaitan langsung dengan mana-mana peristiwa bersejarah Jepun yang besar. Istana ini adalah projek impian yang direalisasikan bagi pihak usahawan Kuranori Morioka, kini 88, yang telah lama berhasrat membina istana Jepun yang klasik.

Apabila saya melawat istana pada akhir Mac, terdapat bunga sakura di mana-mana.

Pintu masuk, Otemon gate, adalah kira-kira 25 meter tinggi. Apabila memasuki kawasan istana, saya menjumpai taman Jepun dengan kira-kira 70 pokok pine, lebih banyak bunga sakura, azalea dan bunga bermusim yang lain.

Pembina istana itu adalah orang asli Ebino dan kini pengerusi sebuah syarikat hartanah di Wilayah Osaka. Istana ini diselenggara dan diuruskan oleh Morioka Sangyo, sebuah syarikat pembinaan tempatan yang beroperasi sebagai syarikat ahli di bawah kumpulan Morioka.

Menurut syarikat itu, Morioka menamatkan perantisannya sebagai tukang kayu sebelum dia berpindah ke Osaka ketika berusia kira-kira 24 tahun dan menubuhkan sebuah syarikat.

Taman Jepun kelihatan di dalam istana. – ANN/The Japan News
Gambar menunjukkan rangka kayu pembinaan digunakan di dalam salah sebuah Kawasan istana. – ANN/The Japan News

Terlibat dalam industri seni bina sejak muda, dia telah lama mengimpikan untuk membina sebuah istana yang akan mewakili kemuncak seni bina Jepun. Untuk merealisasikan impian ini, dia membeli tanah kira-kira 47 tahun lalu di desa halamannya dan mula membina. Istana Morioka meliputi kawasan seluas kira-kira 50,000 meter persegi lebih besar daripada kawasan bangunan Tokyo Dome. Sejumlah besar batu yang dikumpulkan dari kuari tempatan dan sumber lain digunakan untuk mendirikan dinding batu.

Morioka melawat pelbagai lokasi untuk memilih tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok dengan teliti untuk halaman serta pokok-pokok besar untuk bahan binaan. Syarikat itu berkata Morioka pulang setiap bulan ke desa halamannya dari Osaka untuk mengarahkan pembinaan istana. Pembinaan itu dianggarkan menelan belanja beberapa bilion yen.

Selepas banyak kerja, ia dibuka kepada orang ramai pada tahun 2005. Terdapat sejumlah 11 bangunan, termasuk enam menara besar berdinding putih. Di dalam menara, pengunjung boleh melihat kayu beam dengan diameter kira-kira 1 meter dan ciri lain yang direka dengan teliti.

Sejak dibuka, tahun paling sibuk menyaksikan kira-kira 10,000 tetamu melawat istana. Di samping itu, pasangan telah mengambil gambar majlis pra-perkahwinan mereka di tapak dan cosplayer telah menggunakannya sebagai latar belakang dalam penggambaran gambar mereka.

Disebabkan penularan koronavirus, Istana Morioka telah ditutup kepada orang ramai sejak Februari 2020. Tetapi pada akhir Mac, tempat cantik itu dipilih sebagai persinggahan sepanjang lawatan hanami yang dianjurkan oleh persatuan pelancongan bandar itu. – ANN/The Japan News

 

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

India, AS bimbang kapal China berlabuh di Sri Lanka

HAMBANTOTA, SRI LANKA, 16 OGOS – Sebuah kapal penyelidikan China hari ini berlabuh di pelabuhan Hambantota yang dikendali oleh China di Sri Lanka, meskipun...
- Advertisment -