Sunday, November 27, 2022
22 C
Brunei

-

Pasukan Dunia menang Piala Laver pertama

LONDON, 26 SEPT – Frances Tiafoe mengetuai Pasukan Dunia merangkul kejuaraan Piala Laver pertama mereka apabila pemain Amerika itu menyelamatkan empat mata perlawanan dalam kemenangan dramatik ke atas Stefanos Tsitsipas yang menafikan trofi perpisahan Roger Federer pada Ahad.

Tiafoe bermain dengan hebat untuk menang 1-6,7-6 (13/11), 10/8 dalam perlawanan kedua terakhir kejohanan di O2 Arena London.

Itu sudah cukup untuk memberikan Pasukan Dunia John McEnroe kemenangan keseluruhan 13-8 dengan melakar kejayaan sulung mereka dalam pertandingan itu selepas Pasukan Eropah memenangi empat edisi pertama.

Walaupun Federer berharap untuk menandakan berakhirnya kariernya dengan menjulang trofi dalam kejohanan yang dia bantu cipta, legenda Switzerland itu mengucapkan tahniah kepada Tiafoe dan seluruh skuad Pasukan Dunia.

Federer yang bermain di dalam perlawanan terakhir dalam karier cemerlangnya pada Jumaat apabila dia dan Rafael Nadal ditewaskan oleh Tiafoe dan Jack Sock dalam acara beregu.

Perpisahan penuh sebak juara Grand Slam 20 kali adalah detik utama kejohanan itu, namun Federer tidak dapat bermain dengan lebih banyak disebabkan masalah lutut yang memaksanya untuk bersara dan tinggal di sana untuk menceriakan rakan-rakannya dan Pasukan Eropah.

Walaupun kehadiran juara Wimbledon Novak Djokovic dan bekas pemain nombor satu dunia Andy Murray dalam senarai Pasukan Eropah, adalah wajar, Tiafoe dan bintang Kanada yang meningkat Felix Auger-Aliassime menjana kebangkitan Pasukan Dunia daripada defisit 8-4 semalam.

Tiafoe, 24, dan Auger-Aliassime, 22, adalah sebahagian daripada generasi pemain muda yang bakal menyerlah, menggantikan generasi Federer setelah bersara, dengan Nadal dan Murray juga berada di senja kerjaya mereka. – AFP

Jack Sock dari Pasukan Dunia menjulang trofi sambil meraikannya bersama rakan sepasukan selepas memenangi kejohanan tenis Piala Laver di arena O2 di London, 25 September. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -