Sunday, December 3, 2023
28.7 C
Brunei

  -

  Penjual bunga Tunisia berjuang demi kelangsungan hidup

  TUNIS – Kemerosotan global yang berterusan dalam perniagaan, dijejaskan lagi oleh pandemik COVID yang berlarutan dan konflik Rusia-Ukraine, telah dirasai hampir semua lapisan masyarakat di Tunisia, ia termasuk penjual bunga jalanan.

  Mohamed Bouguerra, seorang lelaki berusia 40an, telah menjual bunga melati, bunga kebangsaan Tunisia, sejak 2015 di hadapan sebuah kafe terkenal di Monastir, sebuah bandar di pantai tengah negara Afrika Utara itu. Dia memberitahu Xinhua bahawa ini hanyalah pekerjaan bermusim yang menjana pendapatan yang tidak seberapa.

  Sepanjang tahun ini, dia menjual roti buatan sendiri yang dibakar oleh ibunya yang sudah tua untuk menampung kehidupan.

  Di samping itu, “Kerana keadaan kesihatan saya, saya tidak boleh berjalan dari satu tempat ke tempat lain untuk mendapatkan lebih banyak wang,” kata lelaki Tunisia itu ketika duduk di kerusi rodanya.

  Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Bouguerra, bersama-sama dengan banyak penjual bunga melati lain di Tunisia, semakin sukar untuk mendapatkan wang. Pandemik membuat kemasukan pelancongan hampir terhenti pada 2020, sebelum konflik Rusia-Ukraine mendorong harga tenaga dan makanan global tinggi pada 2022.

  Seorang penjual bunga melati membuat Machmoum, sejambak kecil yang diperbuat daripada melati, di Tunis, Tunisia. – Xinhua

  Pada Mei lalu, bank pusat Tunisia menaikkan kadar faedah utamanya sebanyak 75 mata kepada 7 peratus untuk menangani inflasi yang tinggi, yang meningkat untuk bulan ke-10 berturut-turut kepada 8.2 peratus pada Julai, tertinggi dalam tiga dekad.

  “Kos sara hidup semakin tinggi dan kehidupan menjadi lebih sukar. Kerajaan mesti mencari penyelesaian untuk membendung lonjakan harga,” jelas Bouguerra.

  Bagi Mohsen Nsibi, seorang pekerja binaan berusia 50an, kerja sambilan menjual bunga melati adalah sukar tetapi menyeronokkan.

  “Saya biasanya pergi ke pantai Gammarth di pinggir utara ibu kota untuk menjual bunga melati kepada pelancong. Di sana, saya boleh berbual dengan pelanggan saya dan membuat jenaka,” katanya kepada Xinhua.

  Di sebalik keyakinannya, Nsibi mengakui bahawa dia telah merasai tekanan walaupun sebagai penjual sambilan.

  “Harga makanan di Tunisia sangat tinggi. Golongan pekerja terpaksa menyediakan keperluan harian. Kami tidak boleh menyimpan wang untuk masa depan,” katanya.

  Bunga melati mengingatkan rakyat tentang pemberontakan yang tercetus di Tunisia pada penghujung tahun 2010. Melalui kempen penentangan sivil, yang kemudiannya digelar Revolusi Jasmine oleh media, rakyat Tunisia menggulingkan Presiden Zine El Abidine Ben Ali.

  Untuk masa yang lama, Tunisia dianggap sebagai “satu-satunya model demokrasi yang berjaya” yang muncul dari Arab Spring.

  Walau bagaimanapun, tinjauan baru-baru ini yang diterbitkan oleh Barometer Arab, rangkaian penyelidikan yang menyasarkan rakyat biasa di seluruh dunia Arab, menunjukkan bahawa orang Arab kehilangan kepercayaan terhadap keupayaan demokrasi Barat untuk menyampaikan kestabilan ekonomi di seluruh Timur Tengah dan Afrika Utara, terutamanya di negara-negara seperti Tunisia, Lubnan dan Iraq di mana pilihan raya adalah yang paling bermakna sepanjang dekad yang lalu.

  KDNK per kapita Tunisia masih lebih rendah berbanding tahun 2011. Menurut kaji selidik itu, rakyat Tunisia kini 50 mata peratusan lebih berkemungkinan untuk mengatakan demokrasi mempunyai batasan berbanding sedekad yang lalu.

  Kecurigaan terhadap demokrasi Barat sudah pasti membawa kepada penurunan peratusan keluar mengundi. Bagi pilihan raya di Tunisia sejak 2011, penyertaan menurun daripada paras tertinggi 68 peratus pada 2014 kepada 42 peratus pada 2019. Dalam referendum perlembagaan terbaharu yang diadakan pada 25 Julai, peratusan keluar mengundi turun lagi kepada 30.5 peratus.

  “Semua orang tahu Revolusi Jasmine dinamakan sempena bunga kebangsaan Tunisia. Bunga melati melambangkan ketenangan, kesucian, dan kebahagiaan… Sebagai rakyat Tunisia yang mengalami revolusi, saya masih mengimpikan kehidupan yang lebih baik, sama seperti kebanyakan orang lain,” kata Bouguerra. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pengiraan undi bermula di 4 negeri India menjelang PRU 2024

  NEW DELHI, 3 DIS - Pengiraan undi bermula hari ini di empat negeri India dalam menguji kekuatan pembangkang India yang menentang parti pemerintah Perdana...