Sebar mesej keamanan melalui seni jahitan

GOMA, DR CONGO – Di bawah bayang-bayang keganasan yang telah melanda timur laut Republik Demokratik Congo (DRC) selama beberapa dekad, usahawan fesyen tempatan ingin menjalin harapan dan ‘menjahit’ fabrik keamanan dengan membuat barisan pakaian mereka sendiri.

Bagi Patrick Muhindo, pereka fesyen yang memulakan rangkaian pakaian dan bengkel jahitannya sendiri yang dipanggil ‘Kuliko Art’ di Goma, ibu kota wilayah Kivu Utara DRC, tahun 2021 bukanlah satu perjalanan yang mudah bagi pembuat fesyen seperti dirinya.

“Tahun 2021 bukan mudah, kita semua tahu. Tetapi kita masih berjaya mara menghadapi semua jenis kesukaran,” kata Muhindo.

Walaupun loceng 2022 dibunyikan lebih seminggu yang lalu, Goma masih berkabung atas serangan berani mati yang membawa maut pada malam Krismas di bandar berdekatan Beni, apatah lagi ketakutan terhadap letusan gunung berapi Nyiragongo dan wabak COVID-19 yang berterusan.

Wilayah Kivu Utara, yang berada di bawah keadaan pengepungan sejak Mei 2021, telah kehilangan lebih 2,000 jiwa yang tidak bersalah kepada pemberontak bersenjata dan militan pada 2021, menurut Kivu Security Tracker (KST), pemantau yang dihormati di timur DRC.

Patrick Muhindo, pereka fesyen yang memulakan rangkaian pakaian dan bengkel jahitannya sendiri yang dipanggil ‘Kuliko Art’ di Goma, timur laut Republik Demokratik Congo (DRC). – Xinhua

Dilancarkan pada Januari 2020, bengkel jahitan itu telah menarik peminatnya sejak beberapa bulan lalu, dengan selipar buatan tangan, beg tangan, pakaian rajut dan barangan siap pakai lain yang menyerlah dengan gaya Afrika.

Dengan koleksi baharu yang akan datang setiap minggu untuk barisan pakaian, Muhindo telah dapat melancarkan beberapa pertunjukan fesyen tempatan. Impian perniagaan dan fesyen diketepikan, sebagai salah seorang mangsa yang trauma dengan keganasan dan kegawatan selama berdekad-dekad, Muhindo khususnya melihat kuasa fesyen dan gaya, untuk menjahit harapan dan menjahit fabrik keamanan untuk kampung halaman dan rakyatnya.

“Melalui fesyen, kami cuba membuat kenyataan hidup bersama dan damai. Semua ini dilakukan dengan mencampurkan warna dan fabrik yang kami letakkan dalam koleksi kami. Justeru, setiap koleksi menyampaikan mesej keamanan, kesaksamaan dan kedamaian hidup bersama,” kata Muhindo.

Baginya, setiap helaian dan setiap warna koleksi bercakap bahasa mereka sendiri dan menghantar mesej khas. “Sebagai contoh, pakaian terdiri daripada beberapa warna dan setiap warna mempunyai makna tersendiri. Warna biru melambangkan perpaduan dan warna putih melambangkan keamanan,” kata usahawan fesyen Congo itu.

Pada Mei 2021, Muhindo mencipta ‘Maison Kuliko’, sebuah projek khas yang didedikasikan untuk melatih gadis-gadis muda berumur 12 hingga 20 tahun dalam membuat kerja menjahit dan membuat roti dan mentega serta peluang mereka.

“Kami bermula dengan latihan mengenai kepimpinan wanita dalam sektor seni,” jelas Muhindo, sambil menambah program latihan itu bertujuan untuk melaksanakan kesaksamaan jantina di mana gadis dan wanita juga berkongsi peluang untuk berkembang maju sendiri.

Beliau percaya bengkel jahitan itu juga menawarkan peluang untuk pereka dan penggaya berbakat yang mencari peluang untuk melangkah ke industri fesyen.

“Dalam komuniti kami, awda boleh dengan mudah melihat golongan muda yang kreatif dan berani. Itulah sebabnya saya berharap bengkel saya suatu hari nanti dapat memberi inspirasi kepada bakat muda di Goma untuk mengejar impian mereka dalam fesyen,” kata Muhindo. – Xinhua