Wednesday, December 7, 2022
31.3 C
Brunei

-

Spielberg bakal terima anugerah seumur hidup

Festival filem Berlin akan menganugerahkan Steven Spielberg anugerah pencapaian seumur hidup pada Februari tahun depan dan menunjukkan retrospektif filem-filem pengarah yang memenangi Oscar itu, kata penganjur pada Selasa.

Berlinale tahunan ke-73, pameran pawagam utama pertama di Eropah pada tahun ini, menamakan lebih daripada 100 filem dan siri Spielberg sebagai ‘unik dalam sejarah pawagam antarabangsa sejak 60 tahun lalu kerana kepelbagaiannya yang besar’.

Pengarah Amerika Syarikat itu akan diberikan hadiah Beruang Emas Kehormat pada majlis gala semasa festival 16-26 Februari, yang juga akan menayangkan filem semi-autobiografi baharunya, The Fabelmans.

Pembikin filem berusia 75 tahun itu telah pun dianugerahkan Order of Merit Persekutuan Jerman pada 1998 sebagai pengiktirafan untuk drama Holocaust, Schindler’s List dan Yayasan Shoah miliknya yang memelihara kenangan mangsa yang terselamat.

“Dengan kerjaya yang luar biasa, Steven Spielberg bukan sahaja telah mempesonakan penonton di seluruh dunia, tetapi juga memberi makna baharu kepada pawagam sebagai kilang impian,” kata pengarah Berlinale, Mariette Rissenbeek dan Carlo Chatrian.

Spielberg, yang dianggap sebagai salah seorang pengarah terhebat Hollywood, bakal menerima anugerah pencapaian seumur hidup. – Agensi

Spielberg, yang dianggap sebagai salah seorang pengarah terhebat Hollywood, telah memenangi tiga Anugerah Akademi; Anugerah Gambar Terbaik dan Pengarah Terbaik untuk Schindler’s List dan Pengarah Terbaik sekali lagi untuk Saving Private Ryan.

Dia telah dicalonkan untuk 19 Oscars setakat ini dan dijangka menambah jumlah itu pada Anugerah Akademi tahun depan dengan The Fabelmans, yang dibintangi oleh Michelle Williams dan Paul Dano. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penghormatan buat Jiang Zemin

BEIJING, 6 DIS – Siren kedengaran di seluruh China hari ini ketika Parti Komunis mengadakan perkabungan bekas pemimpin, Jiang Zemin, memberi penghormatan kepadanya sebagai...
- Advertisment -