Terokai sejarah air bersih Korea S

KOREA SELATAN – Di mana air mengalir, di situ kehidupan berkembang, dan sekitar abad yang lalu, sejarah air bersih Korea Selatan bermula dengan Loji Penulen Air Takungan Ttukdo.

Pada tahun 1903, dua ahli perniagaan Amerika Syarikat (AS), Henry Collbran dan Harry Bostwick, telah diberikan hak untuk membina sistem bekalan air oleh Maharaja Gojong. Kedua-dua lelaki itu juga berperanan dalam membekalkan bekalan elektrik pertama negara. Mereka memindahkan hak cipta mereka kepada Korea Waterworks Co., yang memulakan pembinaan pada Ogos 1906.

Dua tahun kemudian, pada Ogos 1908, kemudahan kerja air pertama negara, yang pada mulanya dinamakan Loji Pam Air Gyeongseong, telah siap di Takungan Ttukdo di Seongdong-gu, Seoul, membuka era bekalan air moden di sini. Bermula 1 September, ia mula membekalkan air tulen kepada penduduk yang tinggal di Yongsan dan kawasan yang dikelilingi oleh empat pintu gerbang Seoul lama. Ia menghasilkan 12,500 tan metrik air kepada kira-kira 165,000 warga Seoul.

Loji penulenan, bangunan batu bata merah gaya barat, dan lembangan penapisan pasir perlahan telah ditetapkan sebagai Aset Budaya Ketara No. 72 Seoul pada tahun 1989. Sebahagian daripada tapak telah diubah menjadi kemudahan pembersihan air yang lebih maju, Pusat Penulenan Ttukdo Arisu. Dengan kapasiti untuk mengeluarkan 750,000 tan air, ia membekalkan 400,000 tan sehari secara purata kepada kira-kira 1.16 juta rakyat di Seoul.

Bahagian lain tapak digunakan untuk membina Muzium Waterworks. Di dalam bangunan utama dan tambahan, pameran menunjukkan cerita dan artifak dari sejarah sepanjang abad sistem bekalan air, dan juga bagaimana budaya dan teknologi yang berkaitan telah berkembang dengannya.

Di kawasan luar, pengunjung boleh merasai bagaimana kemudahan, seperti pam dan paip, telah dikendalikan kembali semasa kilang itu mula-mula ditubuhkan. Pameran alam sekitar memperkenalkan kepentingan air bersih dalam kehidupan kita dan bahaya kekurangan air dan pencemaran. – ANN/The Korea Herald

Loji penulenan, bangunan batu bata merah gaya barat, dan lembangan penapisan pasir perlahan telah ditetapkan sebagai Aset Budaya Ketara No. 72 Seoul pada tahun 1989. – ANN/The Korea Herald
Di dalam bangunan utama dan tambahan Muzium Waterworks, pameran menunjukkan cerita dan artifak dari sejarah sepanjang abad sistem bekalan air, dan juga bagaimana budaya dan teknologi yang berkaitan telah berkembang dengannya.
Di kawasan luar, pengunjung boleh merasai bagaimana kemudahan, seperti pam dan paip, telah dikendalikan kembali semasa kilang itu mula-mula ditubuhkan. – ANN/The Korea Herald