Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Tinjauan bintang Eropah dedah ‘harta karun’ langit

BERLIN, 13 JUN – Agensi Angkasa Eropah (ESA) kelmarin telah mengeluarkan banyak data mengenai hampir dua juta bintang di Bima Sakti, yang dikumpul oleh misi Gaia dalam usaha mencipta peta paling tepat dan lengkap bagi galaksi.

Ahli astronomi berharap dapat menggunakan data tersebut bagi memahami dengan lebih baik bagaimana bintang dilahirkan dan mati, serta bagaimana Bima Sakti berkembang selama berjuta-juta tahun. Data yang didapati termasuk maklumat baharu seperti umur, jisim, suhu dan komposisi kimia bintang. Ini boleh digunakan, sebagai contoh, bagi menentukan bintang yang dilahirkan di galaksi lain dan kemudian berhijrah ke Bima Sakti.

“Ini ialah penemuan yang luar biasa bagi astronomi,” kata Antonella Vallenari, yang membantu mengetuai konsortium seramai 450 orang saintis dan jurutera yang menghabiskan masa bertahun-tahun mengubah ukuran yang dikumpul oleh siasatan kepada data yang boleh digunakan.

Selain itu, misi Gaia juga dapat mengesan lebih daripada 100,000 yang dipanggil gempa bintang, di mana menurut ESA, sama seperti tsunami besar yang merentasi bintang. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -