Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

Twitter mula kurangkan pekerja

SAN FRANCISCO, 4 NOV – Twitter berkata ia akan mula memberhentikan pekerja hari ini ketika pemilik jutawan baharu, Elon Musk bertindak pantas selepas pengambilalihan besarnya untuk menjadikan platform pemesejan itu kukuh dari segi kewangan.

E-mel seluruh syarikat yang dilihat oleh AFP mengatakan, pekerja Twitter akan menerima berita melalui e-mel pada permulaan perniagaan hari ini, waktu California mengenai status mereka. Ia tidak memberikan angka tetapi Washington Post dan New York Times melaporkan bahawa kira-kira separuh daripada 7,500 pekerja Twitter akan dilepaskan.

“Dalam usaha untuk meletakkan Twitter pada laluan yang sihat, kami akan melalui proses sukar untuk mengurangkan tenaga kerja global kami,” kata e-mel itu. Kakitangan Twitter telah bersiap sedia untuk berita buruk seperti ini sejak Musk menyelesaikan pengambilalihan besarnya bernilai AS$44 bilion lewat minggu lalu dan dengan cepat bersiap sedia untuk membubarkan lembaganya dan memecat ketua eksekutif dan pengurus tertingginya.

Kajian semula tempat kerja dan pekerja serta projek lain yang diperintahkan oleh Musk dilaporkan begitu lengkap dan meletihkan sehingga beberapa jurutera tidur di ibu pejabat Twitter pada hujung minggu.

E-mel yang dihantar semalam memberitahu pekerja supaya pulang ke rumah dan tidak melaporkan diri untuk bekerja hari ini.

“Pejabat kami akan ditutup buat sementara waktu dan semua akses lencana akan digantung,” kata e-mel itu. – AFP

Gambar fail menunjukkan logo Twitter kelihatan di luar ibu pejabat Twitter di San Francisco, California. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -