Friday, March 24, 2023
28 C
Brunei

-

Uji respons kecemasan bersepadu

Oleh Nurdiyanah R.

BELAIT, 16 MAC – Syarikat Methanol Brunei (BMC) dengan kerjasama Brunei Fertilizer (BFI) Sdn Bhd, Brunei LNG Sdn Bhd dan TotalEnergies EP (Brunei) BV (TEPB) telah menjalankan latihan utama bersepadu (pergolakan) Lumut Liang Industrial Area – Integrated Emergency Response Committee (LLIA-IERC), hari ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh BMC, latihan yang diadakan dalam kawasan Taman Perindustrian Sungai Liang (SPARK), Brunei LNG dan TEPB itu merupakan sebahagian daripada kawasan Workplace Safety and Health (Facilities) (Control of Major Accident Hazards) Regulations, 2013.

Sebanyak 12 agensi terdiri daripada agensi kerajaan dan swasta terlibat dalam latihan tersebut di mana lebih 1,300 kakitangan dari BMC, BFI, Brunei LNG dan TEPB telah dipindahkan.

Hadir memerhatikan latihan itu ialah pegawai dari Pihak Berkuasa Kebangsaan Keselamatan, Kesihatan dan Alam Sekitar (SHENA), Pihak Berkuasa Petroleum (PA) dan Pihak Berkuasa Maritim dan Pelabuhan Brunei Darussalam (MPABD).

Objektif latihan ini adalah untuk menguji prosedur tindak balas kecemasan bersepadu industri dan keupayaan pelbagai agensi yang terlibat dalam memastikan keselamatan dan keselamatan kawasan dengan cara yang berkesan dan tepat pada masanya.

Ahli Pasukan Pengurusan Krisis BMC (CMT) dan Pasukan Perintah Insiden (ICT) memainkan peranan penting dalam menjayakan operasi taktikal.

Secara keseluruhannya, latihan tersebut menunjukkan kekuatan usaha kerjasama LLIA-IERC dan agensi-agensi yang terlibat.

ATAS & BAWAH: Antara latihan bersepadu yang dijalankan. – Gambar serahan BMC

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -