Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  Ukir imej haiwan pada kemasan kulit

  SHIJIAZHUANG – Bagi Wu Haidong, setiap karya ukiran daripada kulit bukan hanya sekadar karya seni tetapi juga kenangan yang unik.

  Wu, 34, telah memberi tumpuan untuk mencipta objek buatan kulit yang diukir dengan imej haiwan peliharaan yang sudah mati. Beliau adalah pewaris warisan budaya di Daerah Lianchi, bandar Baoding, Wilayah Hebei utara China.

  Dengan sekeping kulit, pisau ukiran, dan berus cat, Wu seperti ahli silap mata, menghidupkan haiwan yang diingati dengan kemahiran ukiran yang indah. Atas permintaan pemilik haiwan peliharaan, Wu akan membuat kraf tangan menjadi produk seperti beg, tag dan rantai kunci.

  “Dengan menyentuh ukiran itu, orang ramai akan berasa seolah-olah mereka membelai haiwan peliharaan mereka. Ia semacam penghibur bagi mereka,” katanya.

  “Ukiran kemasan kulit bukanlah seni yang sangat popular, ramai orang tidak mengenalinya,” kata Wu, jadi dia menggunakan aplikasi media sosial seperti Douyin dan Kuaishou untuk memperkenal karyanya dan menarik pengguna.

  Wu Haidong mengukir sekeping kulit di sebuah bengkel di Bandar Baoding, Wilayah Hebei di utara China. – Xinhua

  Secara tradisinya, corak totem dan pemandangan semula jadi adalah subjek ukiran kulit yang digemari, mewakili kekayaan dan keberuntungan. Ia merupakan satu kebetulan bagi Wu mendapat idea untuk mengukir haiwan peliharaan.

  “Pernah salah seorang pelanggan saya meminta saya membuat dompet yang diukir dengan gambar anjing peliharaannya yang mati,” katanya, dengan rakaman videonya menarik lebih 300,000 tanda suka dalam talian.

  Sejak itu, dia mula memberi tumpuan kepada ukiran haiwan peliharaan untuk pemilik yang berduka.

  “Gabungan ketukangan tradisional dan subjek istimewa ini bukan sahaja cantik tetapi juga penyembuhan, memberikan keselesaan dan kemesraan kepada pemilik haiwan peliharaan,” katanya.

  Salah seorang pelanggannya, bernama Deng, berkata tag kulit yang dibuat Wu untuknya membuatkan dia berasa seolah-olah golden retriever kesayangannya masih hidup.

  Anjing peliharaan itu, yang digelar Jinjin, telah menjadi ahli keluarga Deng selama lebih 13 tahun sebelum ia semakin tua dan disahkan menghidap penyakit yang tidak boleh diubati. Kematian Jinjin amat menyayat hati Deng. Apabila dia melihat video ukiran kulit yang dikongsi oleh Wu dalam talian, dia segera menghubunginya.

  “Dia menangis ketika menyentuh tag buat kali pertama, mengatakan dia merasakan seolah-olah haiwan peliharaan itu masih berada di sisinya,” kata Wu.

  Pada masa ini, Wu mempunyai kira-kira 1.85 juta pengikut di platform Douyin. Dia telah menyiapkan kira-kira 1,000 ukiran haiwan peliharaan sejak 2018. Wu mula belajar melukis pada usia awal.

  Semasa zaman kolej sebagai pelajar jurusan reka bentuk grafik, dia terjumpa beberapa karya ukiran kulit dalam talian dan tertarik dengan seni itu.

  Memutuskan untuk menyelami seni itu, dia menghabiskan dua tahun belajar daripada seorang graduan di Baoding.

  Wu berkata terdapat dua langkah untuk membuat produk ukiran kulit iaitu mengukir dan mewarna. Tukang biasanya memilih kulit asli dengan tekstur halus dan lasak untuk mengukir corak, yang akan diwarnakan dengan pewarna khas yang boleh meresap ke dalam kemasan kulit.

  “Ia mengambil masa yang lama untuk mewarna memandangkan kita perlu mewarna lapisan demi lapisan kulit supaya hasil kerja kelihatan tiga dimensi dan terang,” katanya.

  “Cinta dan semangat saya telah mendorong saya untuk meneruskan kerja ini, dan ia memberi ganjaran kepada saya,” katanya.

  Menyentuh mengenai masa depan, Wu berkata dia sanggup mengubati hati lebih ramai orang dengan karya seninya. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -