Wednesday, February 1, 2023
32.3 C
Brunei

-

VW terkesan impak perang Ukraine, meski keuntungan melonjak

FRANKFURT, 14 APRIL – Syarikat gergasi auto Jerman, Volkswagen berkata hari ini keuntungan operasi suku pertama meningkat pada tahun ini, sambil memberi amaran bahawa ‘kesan pertama’ daripada perang di Ukraine mula dirasakan.

Keuntungan operasi kumpulan itu, satu langkah yang keberuntungan yang dipantau rapat oleh para pelabur telah meningkat kepada 8.5 bilion euro (AS$9.3 bilion) berhubung tiga bulan pertama tahun ini dari 4.8 bilion euro pada tempoh sama tahun lalu, menurut jumlah permulaan.

Rangsangan itu menurun kepada ‘prestasi operasi’ kukuh dan kesan positif 3.5 bilion euro disebabkan perlindungan nilai ke atas perubahan harga bahan mentah.

Pergolakan komoditi pasaran boleh dijejaki semula daripada ‘perang berterusan di Ukraine’ yang telah menekan harga tinggi, kata Volkswagen dalam satu kenyataan.

Impak rantaian bekalan juga terkesan dengan penghantaran daripada pembekalan di Ukraine menjadi terhad.

Kekurangan alat gantian kereta sudah pun memaksa Volkswagen, bersama pembuat kereta Jerman lain, membatalkan penghasilan di beberapa kilang, sementara eksport ke Rusia telah dihentikan. – AFP

Gambar fail bertarikh 8 Jun 2021 menunjukkan logo kereta jenama VW. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -