Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Canselor Jerman tiba untuk rundingan di Korea S

  SEOUL, 21 MEI – Canselor Jerman, Olaf Scholz tiba di Korea Selatan hari ini bagi berbincang dengan Presiden Yoon Suk Yeol selepas menghadiri sidang kemuncak G7 di Hiroshima.

  Scholz, canselor Jerman pertama yang melawat Seoul untuk mesyuarat dua hala dalam tempoh 30 tahun, akan pergi ke Zon Demilitarisasi yang membahagikan Korea Utara dan Selatan menjelang sidang kemuncaknya dengan Yoon.

  Kedua-dua pemimpin akan mengadakan sidang akhbar bersama sebelum Scholz terbang keluar lewat malam Ahad.

  Agenda sidang kemuncak itu akan berkisar secara meluas daripada perubahan iklim kepada dasar keselamatan di rantau Indo-Pasifik, dengan kedua-dua pemimpin itu juga dijangka membincangkan perang di Ukraine, kata pegawai Jerman dalam taklimat minggu lalu.

  Korea Selatan, pengeksport senjata kesembilan terbesar di dunia, telah menghantar bantuan kemanusiaan ke Ukraine dan juga telah menjual kereta kebal dan howitzer ke Poland.

  Walau bagaimanapun, ia mempunyai dasar lama untuk tidak menyediakan senjata ke zon konflik aktif.

  Seorang pegawai dari kerajaan Jerman memberitahu pemberita kedua-dua pemimpin itu akan membincangkan rancangan Seoul untuk memberikan bantuan lanjut kepada Ukraine. – AFP

  Scholz (kanan), dan Yoon bercakap semasa mesyuarat mereka di Pejabat Presiden di Seoul, Korea Selatan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -