Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Gandhi berikrar untuk terus berjuang

  NEW DELHI, 26 MAC – Tokoh pembangkang terkemuka India, Rahul Gandhi kelmarin berkata dia akan terus memperjuangkan demokrasi selepas menyalahkan penyingkirannya daripada parlimen atas tuntutannya untuk siasatan terhadap sekutu perniagaan utama Perdana Menteri Narendra Modi.

  Gandhi, 52, telah dilucutkan daripada kerusi parlimennya pada Jumaat, sehari selepas dia disabitkan dengan fitnah di negeri asal Modi di Gujarat kerana kenyataan kempen 2019 yang dilihat sebagai penghinaan kepada perdana menteri.

  Kerajaan Modi telah dituduh secara meluas oleh penentang politik dan kumpulan hak asasi manusia menggunakan undang-undang untuk menyasarkan dan mendiamkan pengkritik, tetapi Gandhi berkata dia tidak akan tunduk kepada ugutan.

  “Saya akan melakukan apa sahaja yang perlu untuk mempertahankan demokrasi negara ini,” katanya kepada pemberita.

  “Mereka sudah biasa dengan semua orang takut kepada mereka,” katanya, merujuk kepada parti pemerintah. “Saya tidak takut dengan mereka.”

  Penyingkiran ketua pembangkang dari parlimen berlaku pada masa hubungan perdana menteri dengan Gautam Adani, salah seorang pengusaha paling berpengaruh di India, telah menjadi tumpuan.

  Modi merupakan rakan rapat Adani selama beberapa dekad tetapi empayar perniagaan yang kedua telah menjadi subjek perhatian baharu tahun ini selepas firma pelaburan Amerika Syarikat (AS) menuduhnya melakukan penipuan korporat secara terang-terangan. Parti Kongres pembangkang Gandhi telah menuntut siasatan sewajarnya oleh parlimen terhadap dakwaan itu selama beberapa minggu.

  Penyokong kongres mengadakan protes kecil di beberapa bandar di seluruh negara kelmarin untuk membantah penyingkiran Gandhi sebagai ahli parlimen. – AFP

  Pemimpin parti Kongres Rahul Gandhi memberi isyarat semasa dia bercakap semasa sidang media di New Delhi. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -