Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Korea Selatan, Indonesia perbaharui swap mata wang

SEOUL, 6 MAC – Korea Selatan dan Indonesia hari ini memperbaharu pengaturan swap mata wang bernilai lebih AS$8 bilion bertujuan membantu menggalakkan perdagangan antara negara dan meningkatkan kestabilan kewangan mereka, menurut Bank of Korea (BOK), lapor Yonhap.

Di bawah pengaturan selama tiga tahun sehingga 5 Mac 2026 itu, kedua-dua negara mungkin melakukan swap sehingga 10.7 trilion won (AS$8.26 bilion) atau 115 trilion rupiah Indonesia.

“Pengaturan itu akan menyokong penyelesaian perdagangan dalam mata wang tempatan antara kedua-dua negara walaupun ketika kewangan menghadapi tekanan sekali gus membantu kestabilan kewangan serantau,” menurut kenyataan akhbar bersama BOK dan Bank Indonesia yang disiarkan di laman sesawang BOK.

Perjanjian swap kali pertama ditandatangani pada 2014 dan diperbaharu pada 2017 dan 2020.

Sebahagian besar swap mata wang tempatan bertujuan untuk menyediakan negara menghadapi masalah mudah tunai dengan membenarkan mereka meminjam wang dengan mata wang sendiri.

Korea Selatan juga mempunyai pengaturan swap mata wang dengan beberapa negara antaranya China, Kanada, Switzerland, Australia dan Turki. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -