Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

Pameran CES buka tirai

-

LAS VEGAS, 5 JAN – Pameran Elektronik Pengguna (CES) membuka pintunya kepada orang ramai hari ini di Las Vegas walaupun kes COVID-19 meningkat di Amerika Syarikat (AS), ketika salah satu pameran perdagangan terbesar di dunia itu cuba untuk berfungsi semula.

Selepas beberapa siri pembatalan daripada syarikat berprofil tinggi seperti Amazon dan Google berhubung risiko virus meningkat, penggembalian semula konvensyen secara bersemuka itu telah menimbulkan keraguan.

Namun penganjur menyatakan keperluan vaksin dan pemakaian pelitup muka mereka sambil menekankan pameran tersebut – dengan gabungan wartawan, usahawan dan pencinta teknologi dari seluruh dunia – terpaksa juga diteruskan.

“Walaupun terdapat beberapa pembatalan yang diumumkan dengan baik di kalangan peserta pameran kami, kami mempunyai lebih 2,200 peserta pameran pada CES 2022 di Las Vegas dan mereka semua mengharapkan kami untuk bergerak ke hadapan,” kata Steve Koenig, naib presiden daripada kumpulan yang mengendalikan konvensyen tersebut.

“Kenapa? Kerana perniagaan ini mencari pelabur, mereka sedang mencari rakan kongsi dan berusaha untuk meneruskan perniagaan,” tambahnya.

Beberapa pakar kesihatan telah menyuarakan kewaspadaan bahawa orang ramai mungkin tidak menghormati mandat pelitup muka secara universal dan menyatakan bahawa ujian harian akan menjadi alat yang berguna untuk mengawal penularan.

Acara itu telah dikurangkan sehari dan berakhir pada hari Jumaat serta skala pameran akan dikurangkan secara mendadak dengan kurang daripada separuh daripada kira-kira 4,500 peserta pameran yang hadir untuk edisi terakhir secara bersemuka pada tahun 2020 – sejurus sebelum sekatan pergerakan pandemik berlaku di AS.

“Kami bimbang dan khuatir memandangkan situasi dan lonjakan kes-kes itu,” kata peserta pameran, Bhavya Gohil, yang menambah dia telah diberi vaksin dan langkah berjaga-jaga daripada penganjur sangat meyakinkan.

“Tetapi kami masih bimbang tentang apa yang boleh berlaku,” katanya. – AFP

Andrew Georgiu dari makmal generasi masa depan Samsung Electronics Inc. memperkenalkan Hab Permainan Samsung semasa ucaptama di CES 2022. – AFP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -