Monday, September 26, 2022
23.8 C
Brunei

Persembahan teater muncul semula

-

GAUHATI, INDIA – Kumpulan teater mengembara di Assam, timur laut India menghidupkan semula senario seni dan budaya tempatan selepas wabak COVID memaksa ia memberhentikan seketika persembahan mereka selama satu setengah tahun.

Tujuh syarikat teater jelajah kembali ke pentas di hadapan orang ramai di kampung, pekan dan bandar di seluruh negeri. Teater mudah alih ini adalah antara bentuk hiburan tempatan yang paling popular.

“Sambutan orang ramai sangat baik. Mereka suka persembahan secara langsung. Kami tidak mempunyai saingan daripada televisyen dan ledakan digital,” kata Prastuti Parashar, pelakon terkenal Assam yang memiliki kumpulan Teater Awahan.

Sebelum koronavirus melanda wilayah itu, kira-kira 50 kumpulan teater, masing-masing melibatkan 120 hingga 150 orang, membuat persembahan di seluruh negeri.

Ia akan bermula pada bulan September, bertepatan dengan perayaan Hindu utama seperti Durga Puja dan Diwali, dan berterusan sehingga April.

Pemuzik membuat persembahan untuk teater Awahan di desa Xetali. – AP
Prastuti Parashar, pemilik dan pelakon utama teater Awahan, bersedia untuk persembahan di desa Xetali, timur Gauhati, India. – AP
Sukarelawan menyusun kerusi di dalam khemah untuk persembahan oleh Teater Awahan di desa Xetali di timur Gauhati, India. – AP

Teater Awahan adalah antara kumpulan yang telah menyambung semula persembahan dan ia menamatkan musimnya minggu lalu dengan kedatangan tahun baharu tradisional.

Drama adalah sebahagian daripada budaya India dan kumpulan teater mudah alih tidak mengehadkan diri mereka kepada tema mitologi dan sosial.

Mereka pada masa lalu telah mempersembahkan teater merangkumi tragedi Yunani klasik, kisah Shakespeare dan subjek sejarah seperti tenggelamnya kapal Titanic, Lady Diana dan serangan Osama bin Laden ke atas Pusat Dagangan Dunia pada tahun 2001.

Kumpulan itu mengembara bersama pengarah, pelakon, penari, penyanyi, juruteknik, pemandu dan tukang masak, di samping semua infrastruktur pentas untuk mengadakan tiga pertunjukan di satu tempat sebelum beralih ke tempat sementara yang seterusnya seperti pertunjukan sarkas.

Persembahan itu menampilkan ramai pelakon terkemuka negeri termasuk Bhabesh Baruah, Tapan Das, Mridul Bhuyan dan Pranjana Dutta.

Semasa jeda berkaitan wabak dalam teater langsung, beberapa artis dan pemuzik mencuba nasib dalam televisyen atau kandungan digital, dua industri yang telah menekan pasaran filem di Assam. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -