Sarawak anjur BIWWEC 2022 Oktober Ini

KUCHING, 25 MEI – Sarawak akan menganjurkan Pameran dan Persidangan Air dan Air Buangan Antarabangsa Borneo Kelima (BIWWEC 2022) di sebuah hotel terkemuka dari 17 hingga 19 Oktober ini.

Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak, Datuk Julaihi Narawi berkata persidangan tersebut akan dapat menyediakan platform yang membina dan bermanfaat untuk membincangkan serta melahirkan inovasi dan teknologi baharu, yang boleh disesuaikan bagi menambah baik sistem bekalan air dan air buangan di Sarawak.

“Kita harap beberapa penyelesaian yang dikemukakan di BIWWEC 2022 mungkin boleh diserapkan ke dalam projek bekalan air di bawah Rancangan Malaysia Ke-12, seperti Program Bekalan Air Alternatif Sarawak (SAWAS) dan banyak lagi,” katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Majlis pelancaran program anjuran Persatuan Air Malaysia (MWA) cawangan Sarawak dengan tema “Kelestarian dan Ketahanan Menerusi Teknologi Pintar dan Inovasi” itu dijangka akan disempurnakan oleh Premier Sarawak, Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg, dan ia disasarkan untuk menarik penyertaan seramai 300 peserta dan 30 penceramah. – Bernama