Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Syria hadiri mesyuarat Liga Arab pertama

  RIYADH, 15 MEI – Syria menamatkan pemulauan selama sedekad daripada Liga Arab pada hari ini ketika pegawai mengambil bahagian dalam sesi persediaan menjelang sidang kemuncak di Arab Saudi pada Jumaat.

  “Saya mengambil kesempatan ini untuk mengalu-alukan Republik Arab Syria ke Liga Negara Arab,” beritahu Menteri Kewangan Saudi, Mohammed al-Jadaan pada pertemuan itu, yang disiarkan secara langsung oleh saluran TV kerajaan Al Ekhbariya.

  Jadaan menambah dia “tidak sabar untuk bekerja dengan semua orang untuk mencapai apa yang kita cita-citakan”, ketika kamera menyorot ke delegasi Syria.

  Ini adalah kali pertama pegawai Syria mengambil bahagian dalam mesyuarat Liga Arab sejak badan itu menggantung Damsyik pada November 2011 berikutan tindakan kerasnya terhadap protes yang bertukar menjadi konflik yang telah mengorbankan lebih 500,000 orang dan jutaan orang kehilangan tempat tinggal.

  Awal bulan ini, badan Arab itu secara rasmi mengalu-alukan kembali kerajaan Syria, memastikan kepulangan Presiden Bashar al-Assad ke negara Arab.

  Raja Arab Saudi, Salman telah menjemput Assad untuk menghadiri sidang kemuncak pada Jumaat di bandar pantai Laut Merah Jeddah, yang merupakan yang pertama baginya sejak mesyuarat 2010 di Libya.

  Ibu negara serantau secara beransur-ansur menerima Assad memandangkan beliau memegang kuasa dan merampas kembali wilayah yang hilang dengan sokongan penting daripada Iran dan Rusia.

  Emiriah Arab Bersatu menjalin semula hubungan dengan Syria pada 2018 dan telah mengetuai kempen baru-baru ini untuk mengintegrasikan semula Damsyik. – AFP

  Gambar serahan laman Facebook Pejabat Presiden Syria menunjukkan Presiden Bashar Assad (kanan) bertemu dengan duta Arab ke Jordan, Nayef al-Sidiri di Damsyik, Syria. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -