Saturday, June 10, 2023
22.5 C
Brunei

  -

  Tiga sub varian Omicron dikesan di Australia

  SYDNEY, 4 MEI – Tiga sub varian baharu strain Omicron telah dikesan di Australia, menambah ketidakpastian negara itu untuk meneruskan hidup seperti biasa bersama virus terbabit.

  Varian baharu itu telah diberi nama BA.2.12.1, BA.4 dan BA.5. Saintis-saintis berlumba-lumba untuk mencari ‘kesesuaian’ dan ‘kebolehjangkitan’ strain yang dipercayai telah berkembang daripada Omicron BA.2. Profesor Bersekutu, Stuart Turville dari Universiti New South Wales, Institut Kirby memberitahu Xinhua hari ini yang strain baharu itu kelihatannya tidak menunjukkan lonjakan ‘seismik’ berbanding mutasi sebelumnya.

  “Perkara penting di sini adalah ia mengalami perubahan kecil dalam virus, bukan seperti yang kita saksikan sebelumnya.

  “Ia mungkin tidak akan sama dengan peralihan besar yang kita saksikan daripada Delta hingga Omicron,” kata Turville.

  Meskipun hal tersebut, ia boleh menjadi kritikal buat Australia untuk memantau rapat bagaimana varian-varian tersebut berevolusi sebagai apa, masih belum diketahui, katanya.

  “Bukan saja bagaimana ia menjangkiti, beban kes, namun saya teka ia adalah persoalan penting dengan varian, setakat mana teruknya ia akan memasuki dan menjejaskan badan kita’.

  Bilangan kes harian dan kematian sudah stabil pada minggu lalu di seluruh Australia.

  Hari ini, negeri-negeri New South Wales, Australia melaporkan 11,939 kes baharu dan 21 kematian.

  Sementara itu, negeri kedua dengan penduduk ramai, Victoria, menyaksikan 10,779 kes dan 11 kematian.

  Turville berkata varian baharu, walaupun kecil, boleh membawa kepada lonjakan tidak dijangka dalam bilangan jumlah kes dan kematian.

  Turville menyedari bahawa ketika varian baharu muncul, ia juga mungkin menyebabkan orang yang sudah mendapat virus itu akan mudah dijangkiti sekali lagi.

  “Tindak balas imun dalam jangkitan terhadap varian Omicron adalah masih rendah, ia tidak akan bertindak balas dengan banyak varian yang sudah ada.”

  Sejak permulaan pandemik, sekitar 7,311 kematian dan hampir 6 juta kes dicatatkan di Australia, menurut data dari Jabatan Kesihatan Kerajaan Australia. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kucing peliharaan bunuh 300 juta haiwan di Australia

  CANBERRA, 9 JUN - Kucing peliharaan membunuh ratusan juta haiwan asli Australia setiap tahun, lapor Xinhua memetik penyelidikan Australia. Menurut laporan baharu Majlis Biodiversiti, Majlis Spesies...
  - Advertisment -