Tingkatkan kesedaran hutan bakau melalui pameran seni

KEDAH – Diilhamkan oleh ahli genetik dan pemenang Hadiah Nobel pertengahan abad ke-20 Hermann J. Muller, artis kontemporari Fuen Chin sedang menangani tafsiran visual alam semula jadi yang berkembang.

Kini kembali ke kampung halamannya di Sungai Petani, Kedah, Chin telah menerokai taman botani dan tapak pelupusan sampah sehinggalah menjangkau jauh ke dalam kawasan bakau di rizab biosfera Sungai Merbok.

Dalam satu siri 15 panel yang saling bersambung, Hypermorph Garden 4.0, pame-ran terbaharu siri hortikulturnya yang memenangi anugerah menggambarkan keindahan dan keseimbangan ekosistem yang berkembang pesat membentuk paya air laut Kedah.

Semasa kecil, deria Chin telah disedarkan oleh bau dan pemandangan kedai herba Cina keluarganya di mana dia menghabiskan sebahagian besar zaman kanak-kanaknya.

Tiba di pantai Malaysia dari selatan China, datuk nenek Chin menggunakan pengetahuan mereka tentang ubat-ubatan tradisional dan perubatan untuk menubuhkan sebuah kedai herba kecil.

Menurut Fuen Chin, melalui projek berkenaan berharap dapat memperkenalkan hutan simpan bakau dan mempromosikan alam semula jadi serta meningkatkan kesedaran tentang tapak bersejarah dan tarikan berdekatan. – ANN/The Star
Sebuah karya yang merujuk kepada Tapak Arkeologi Sungai Batu. – ANN/The Star

Bau dan rasa pedas, pahit, manis dan masam bermain di sekelilingnya, membenamkan diri dalam fikiran dan ideanya. Kedai itu, katanya, juga merupakan tempat pertama dia menemui tulisan Cina, melihat ke atas nama bergambar yang menandakan laci kayu, menunjukkan herba mana yang disimpan di mana.

“Kedai itu adalah tempat saya menjalin hubungan pertama saya dengan kaligrafi Cina. Kini, kebanyakan lukisan kaligrafi saya menggambarkan fenomena berkaitan hortikultur. Saya rasa itu adalah gambaran nostalgia zaman kanak-kanak saya di kedai herba,” katanya.

Selepas sekolah menengah, Chin menjadi perantis di sebuah kedai pakaian dan bekerja sebagai junior fashion buyer di sebuah gedung serbaneka.

“Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak matematik yang terlibat dalam pekerjaan itu berbanding yang saya jangkakan dan saya tidak bertahan lama di sana!” dia menambah.

Pada usia 21 tahun, Chin mengambil portfolio yang semakin berkembang yang telah diusahakannya ke pameran pendidikan British dan mendapat tempat di Kolej Fesyen London.

Selepas pengajian sarjana muda, beliau bekerja sebagai pereka fesyen di Malaysia dan China dan juga mengajar pelajar reka bentuk di Shanghai. Reka bentuk fesyen sering digunakan untuk melukis dan mewarna dan menceburi dunia seni tidak lama lagi merupakan langkah seterusnya yang logik dan tidak dapat dielakkan.

“Saya sentiasa suka melukis dan menconteng sejak kecil. Selepas bekerja beberapa tahun di luar negara, saya membuat lukisan pertama saya di atas kanvas pada 2008 dan telah melukis sejak itu,” kata Chin.

Belajar sendiri, dia kemudiannya memohon ke Royal College of Art pada lewat 30an dan menamatkan ijazah penyelidikan seni halus yang menumpukan pada evolusi sistem tulisan bergambar Cina.

Siri Hypermorph

Pengalaman berkaitan hortikultur pada zaman kanak-kanaknya ditambah pula dengan terpesona dengan kaligrafi Cina akhirnya membina Taman Hypermorph yang terkenal pada tahun 2019.

“Metamorfosis, istilah itu memberi inspirasi kepada saya. Saya melihat ke dalamnya dan menemui istilah Muller dan menyukai satu khususnya hypermorph itu bermakna mutasi yang menyebabkan peningkatan dalam fungsi gen normal.

“Jadi, saya memutuskan untuk membuat spekulasi dari tafsiran literal dan membangunkan satu siri lukisan tentang alam semula jadi,” jelas Chin, 43.

Karya seni media campuran dengan motif bunga dan bulatan yang kuat mengambil masa hampir sebulan untuk disiapkan dan memberi tumpuan kepada masa depan taman buatan manusia.

“Saya memikirkan taman rumah, taman komuniti dan taman botani pada masa hadapan.

Perubahan iklim, seperti musim hujan yang berpanjangan, cuaca panas melampau dan perbezaan suhu yang hebat menyebabkan banjir, kebakaran hutan, penyakit dan kehilangan habitat haiwan.

Bagaimanakah taman buatan buatan manusia dapat bertahan dalam keadaan sedemikian?” jelas Chin.

Karya seni ini, yang dipilih sebagai salah satu daripada 100 penyerahan teratas dalam Anugerah Seni Sosial 2021 yang dipegang oleh Institut Seni dan Inovasi (IFAI) yang berpangkalan di Berlin, diikuti dengan pameran kedua pada 2020, yang menampilkan benang dan fabrik kitar semula dari tapak pelupusan sampah.

“Saya pergi ke tapak pelupusan kain. Saya memakai pelitup muka, sepasang sarung tangan dan mengumpul sedikit sisa.

“Kemudian, saya mengasingkan kain dan benang dengan mengutipnya satu persatu. Dalam proses ini, saya berjaya memilih beberapa daripadanya yang berada dalam keadaan ‘baik’.

“Kemudian, saya terpaksa membuang hampir 40 peratus daripadanya kerana ia tercemar dan berbahaya,” kata Chin.

Tetapi dengan sisa-sisa fabrik yang kemudiannya dibersihkan, Chin menyatukannya, memanjangkannya semaksimum mungkin dan menggulungnya menjadi bola sebagai tempat menarik dalam Hypermorph Garden 2.0.

Untuk Hypermorph Garden 3.0, yang turut diiktiraf oleh IFAI tahun lepas dengan Anugerah Sosial untuk Ruang Awam, pameran maya dan fizikal taman ‘palsu’ statik telah dicipta dalam warna biru dan emas.

“Sekumpulan mawar dengan garis biru dan sekumpulan peonies biru dengan teras emas; bunga ini menyajikan taman palsu. Bunga-bunga itu kekal di dinding. Ia seolah-olah abadi. Adakah itu akan menjadi potret taman masa depan?” kata Chin.

Di bawah Kubah

Dengan pelonggaran peraturan pandemik pada akhir tahun lalu, Chin dan pasukannya telah berkembang dalam mempersembahkan karya terbaharunya dalam siri Hypermorph.

Disokong Agensi Pem-bangunan Ekonomi Seni Budaya (Cendana) dan Majlis Perbandaran Sungai Petani, kubah putih sepanjang 10m diameter telah didirikan di Jeti Semeling pada pertengahan Disember.

Satu tempat tarikan kerana saiznya dan berdiri sendiri, kubah itu juga mempunyai tujuan praktikal kerana tiada struktur sedia ada di kawasan itu yang boleh menempatkan ciptaan besar Chin sepanjang 18.3m.

“Siri ini mempunyai 15 keping lukisan medium campuran, di mana kandungan pada setiap kanvas saling berkait antara satu sama lain untuk menghuraikan pemandangan menyeluruh di sekitar hutan bakau.

“Berbalik kepada istilah morph dan ‘hypermorph’ Muller yang bermaksud mutasi yang menyebabkan peningkatan dalam fungsi gen normal, saya rasa definisi ini secara jelas menghuraikan spekulasi lokasi alam sekitar ini (di Sungai Petani) boleh bermutasi dan bertahan melalui tamadun purba, ” kata Chin sambil menunjukkan Tapak Arkeologi Sungai Batu, Hutan Lipur Tupah, tapak arkeologi Lembah Bujang dan Gunung Jerai, dilihat dari jauh.

Di Hypermorph Garden 4.0, pokok paya bakau dan bakau holly berbunga putih kelihatan mekar di tepi sungai manakala rama-rama ekor panjang kelihatan beterbangan.

Berdekatannya, sekeluarga lutung kelabu duduk di hadapan gazebo kosong manakala ikan gold-spotted spinefoot dan buntal emas berenang jauh. Gunung Jerai diperhatikan di tengah-tengah langit yang cerah dan bahagian bawah, batu bata dan struktur peleburan ditemui.

“Dalam Chapter 13 (panel ke-13 dalam pemasangan) kita melihat hutan bakau boleh bermutasi dan bertahan pada struktur konkrit. Ikan, seperti gold-spotted spinefoot, tropical sand goby dan ponyfishes banyak juga boleh terselamat daripada mutasi itu,” kata Chin.

Pameran itu ditempatkan di bawah kubah sehingga 22 Disember lalu selepas hujan lebat dan cuaca buruk menyebabkan pasukan itu membongkar struktur itu.

Walau bagaimanapun, versi digital interaktif Hypermorph Garden 4.0 telah dibuat menggunakan pengimbasan 3D bersama-sama dron dan fotografi karya seni dan boleh diakses di halaman sesawang Chin. – ANN/The Star