Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  AS cadang sekat warga Korea Utara dalam senarai PBB

  AMERIKA SYARIKAT, 13 JAN – Amerika Syarikat (AS) akan mencadangkan sekatan PBB ke atas beberapa warga Korea Utara, sehari selepas Pyongyang melaksanakan pelancaran peluru berpandu hipersonik, menurut pengumuman duta AS Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kelmarin.

  Pada hari tersebut, perbendaharaan AS dan jabatan negara mengenakan sekatan ke atas lima warga Korea Utara yang dikaitkan dengan program peluru berpandu balistik negara itu.

  Duta besar AS ke PBB, Linda Thomas-Greenfield berkata kelmarin bahawa di samping tindakan itu, “AS mencadangkan sekatan PBB berikutan enam pelancaran peluru berpandu balistik Korea Utara sejak September 2021, yang setiap satunya melanggar penyelesaian majlis keselamatan PBB.”

  Kenyataannya, yang disiarkan di Twitter, tidak menyatakan jenis sekatan.

  Tetapi menurut sumber diplomatik Amerika, AS akan mencadangkan penambahan perbendaharaan dan jabatan negara yang dilantik ke dalam senarai individu dan entiti Korea Utara yang disekat oleh PBB. Cadangan itu mesti secara rasmi melalui jawatankuasa majlis keselamatan PBB mengenai sekatan Korea Utara, yang terdiri daripada 15 anggota majlis keselamatan dan keputusannya mesti dibuat secara sebulat suara.

  Jabatan perbendaharaan berkata lima warga Korea Utara yang disekat kelmarin adalah “bertanggungjawab untuk mendapatkan peralatan untuk senjata pemusnah besar-besaran Korea Utara dan program berkaitan peluru berpandu balistik.”

  Perbendaharaan berkata bahawa salah seorang warga Korea Utara yang dikenakan sekatan, Choe Myong Hyon, berpangkalan di Rusia dan telah memberikan sokongan kepada akademi sains semula jadi kedua Korea Utara (SANS), yang sudah pun dikenakan sekatan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...