Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

Biden beri amaran tentang keganasan politik di Capitol

-

WASHINGTON, 6 JAN – Presiden Joe Biden akan memperingati ulang tahun hari ini, 6 Januari ketika penyokong Donald Trump menyerbu Kongres dengan rayuan untuk menyelamatkan Amerika Syarikat (AS) daripada menjadi sebuah negara di mana keganasan politik adalah ‘biasa’.

Bercakap dari Dewan Statuary di Capitol – tempat serangan ganas oleh penyokong Trump yang cuba menghentikan pensijilan kemenangan pilihan raya 2020 Biden setahun lalu – presiden memberi amaran tentang masa depan yang gelap melainkan rakyat AS mempertahankan pilihan raya demokratik.

“Adakah kita akan menjadi sebuah negara yang menerima keganasan politik sebagai satu norma?” kata Biden, menurut petikan yang diberikan kepada pemberita.

“Kita tidak boleh membiarkan diri kita menjadi bangsa seperti itu,” katanya, menggesa rakyat AS untuk ‘mengiktiraf kebenaran’ dan tidak hidup ‘dalam bayang-bayang pembohongan’.”

Setiausaha akhbar Rumah Putih, Jen Psaki berkata Biden akan menekankan ‘pembohongan’ Trump dalam menyebarkan teori konspirasi bahawa beliau adalah pemenang sebenar pilihan raya dan akan mengingati ‘kengerian’ beliau dalam acara pada ‘hari gelap’ itu.

Acara itu, di mana naib presiden, Kamalla Harris juga akan berucap, dijadualkan pada 9 pagi waktu tempatan.

Ahli parlimen tertinggi parti itu, Senator Mitch McConnell, mengetuai delegasi ke pengebumian seorang senator yang baru meninggal dunia kira-kira 965 kilometer jauhnya di Atlanta, Georgia.

Trump, selepas merancang untuk mencuba dan mencuri tumpuan dengan sidang media ulang tahun di Florida, mengeluarkan kenyataan menolak upacara itu kerana Demokrat ‘berhimpun.. untuk memarakkan perpecahan yang mereka ciptakan.” – AFP

Presiden Joe Biden akan memperingati ulang tahun hari ini, 6 Januari ketika penyokong Donald Trump menyerbu Kongres. – AFP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -