Friday, September 30, 2022
23.3 C
Brunei

Budak 11 tahun bina 300 model Lego

-

MALAYSIA – Vaishansingam Jeyasingam mungkin tidak dapat mengingati lapan keping Lego Duplo (versi asas Lego) yang diterimanya ketika berusia 12 bulan.

Itulah permulaannya ke dunia blok bangunan mainan plastik yang popular di dunia itu. Dan sejak itu, tidak ada yang menghalang kanak-kanak berusia 11 tahun itu.

Sehingga kini, beliau dengan bangganya telah membina 300 model Lego daripada siri Ninjago, Marvel dan Technic.

“Saya seronok melakukan proses pembinaan, yang merangsang pemikiran saya dan mencabar kesabaran saya. Kadang-kadang, apabila saya membina, saya menghadapi ‘jalan buntu’ kerana saya berasa kecewa apabila saya tidak dapat memuatkan bahagian yang dinyatakan dalam manual arahan.

“Jadi, saya telah belajar untuk berehat sebentar kemudian kembali dengan minda yang segar dan terbuka untuk mencabar diri saya semula. Dan sudah pasti, saya dapat mencapai kemajuan yang baik dan meneruskan dengan memasang set Lego! Struktur yang dipasang membuatkan saya benar-benar berbangga dengan pencapaian saya,” kata Vaishanntingam dalam temu bual e-mel baru-baru ini.

Datuk Vaishansingam, Balasingam (kanan) yang merupakan penyokong terbesarnya. – ANN/The Star

Sememangnya, dia mempunyai sebab untuk merasa seperti itu, kerana beberapa reka bentuk terdiri daripada 2,000 keping. Salah satu kegemarannya ialah motosikal Lego Technic BMW Motorrad 1000 RR, yang memiliki 1,920 keping.

“Itulah pencapaian saya yang paling mencabar setakat ini. Salah satu masalahnya adalah apabila enjin tidak dapat sejajar dengan rangka motosikal. Untuk menyelesaikannya, saya terpaksa membongkar enjin.

“Ia adalah satu titik yang mengecewakan, tetapi saya berjaya memasang semula enjin dan menyelaraskannya dengan rangka,” kata Vaishanntingam, yang bapanya adalah seorang peguam.

“Oleh itu, ia adalah satu perkara yang sangat menggembirakan saya apabila saya merenung bagaimana saya bertahan untuk meneruskan walaupun banyak halangan sehingga saya berjaya menamatkannya,” kongsi pelajar Tahun 7 dari sebuah sekolah antarabangsa di Pulau Pinang itu.

Vaishansingam juga telah memasang Lego NASA Apollo Saturn V. Berdiri pada ketinggian satu meter dan terdiri daripada 1,969 keping, dia mengambil masa tiga minggu untuk menyiapkan karya itu.

Orang yang sentiasa memberi semangat kepadanya ialah datuknya, Balasingam Kasinather, yang merupakan penyokong terbesarnya.

“Datuk saya adalah orang penting yang secara aktif menggalakkan dan menyokong minat saya untuk membina set Lego.

“Jadi, melengkapkan setiap pemasangan Lego sememangnya kemenangan berganda bagi saya; pertama, berasa bangga dan rasa pencapaian serta sudah tentunya mendapat pujian dari datuk.

“Melibatkan diri dalam Lego telah memberikan saya kepuasan yang tidak berkesudahan dan mengajar saya untuk bersabar, untuk merenung apa yang telah saya lakukan dan yang paling penting, untuk bertahan dan terus fokus pada objektif akhir. Jadi, pada akhirnya, semuanya berbaloi,” kata Vaishansingam, yang juga gemar berenang dan bermain badminton pada masa lapang.

Walaupun Vaishanntingam mempunyai minat pada patung permainan adiwira dan pistol mainan Nerf, ibunya, Malini Nagarajah, berkata anak lelaki tunggalnya itu lebih cenderung untuk membina set Lego.

“Saya dan suami telah menggalakkan minat Vaishansingam dalam bidang ini dengan menghadiahkannya Lego yang mencabar usia. Apabila dia semakin baik dengan Lego, dia terus meminta yang lebih mencabar.

“Dan melihat betapa memasang Lego itu memberi pendidikan dan inspirasi, kami memutuskan bahawa usaha ini sudah pasti memberi kesan positif kepadanya.

“Setiap kali dia menerima set Lego sebagai hadiah, dia akan terpesona dan bersyukur, dan tidak sabar untuk memulakannya.

“Minatnya terhadap Lego terbukti, dan telah mendorongnya untuk menyempurnakan pemasangan di luar kumpulan umurnya. Kami berbangga dengan Vaishant,” kata Malini, 52.

Ibu kepada tiga anak itu menggalakkan anak-anak mengambil bahagian dalam sukan dan aktiviti kreatif untuk membantu melengkapkan diri mereka dengan kemahiran interaksi sosial yang kukuh yang akan memberi manfaat kepada mereka di sekolah, universiti dan akhirnya, dalam kerjaya pilihan mereka. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -