Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Jaguar tarik balik kenderaan elektrik I-Pace

  DETROIT, 1 JUN – Jaguar sedang menarik balik lebih daripada 6,000 SUV elektrik I-Pace di Amerika Syarikat (AS), disebabkan risiko bateri voltan tinggi yang boleh terbakar, dan ia memberitahu pemilik untuk meletakkannya di luar rumah.

  Penarikan balik itu adalah yang terbaharu dalam siri penarikan semula bateri kenderaan elektrik disebabkan potensi kebakaran.

  Dokumen yang disiarkan kelmarin oleh Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan AS menyatakan penarikan balik itu meliputi semua SUV dari tahun model 2019 hingga 2024.

  Dalam sebuah e-mel, Jaguar mengatakan bahawa pelanggan harus meletak kenderaan mereka jauh dari struktur sehingga pembaikan penarikan balik dilakukan, dan jika boleh, mereka harus mengenakan bayaran kenderaan di luar.

  Syarikat tersebut mengatakan kepada pemilik yang mempunyai sebarang pertanyaan untuk menghubungi peniaga jika mereka mempunyai sebarang kebimbangan.

  Dokumen tersebut mengatakan bateri kenderaan itu dibuat oleh LG Energy Solution, yang sedang disiasat oleh NHTSA selepas lima pembuat kenderaan mengeluarkan penarikan balik kerana kemungkinan kecacatan yang boleh menyebabkan kebakaran atau kenderaan berhenti berfungsi.

  NHTSA membuka siasatan pada April 2022 yang melibatkan lebih daripada 138,000 kenderaan dengan bateri litium-ion syarikat Korea Selatan tersebut.

  General Motors, Mercedes-Benz, Hyundai, Stellantis dan Volkswagen telah mengeluarkan panggilan semula sejak Februari 2020, kebanyakannya disebabkan oleh kegagalan bateri dalaman yang boleh meningkatkan risiko kebakaran.

  Agensi itu berkata ia akan menghantar surat kepada LG dan syarikat lain yang mungkin telah membeli bateri serupa untuk memastikan penarikan balik dilakukan apabila diperlukan. – AP

  Logo syarikat Jaguar ditunjukkan pada jeriji kenderaan utiliti sukan F-Pace 2020 yang belum terjual di pengedar Jaguar di Littleton, Colo, 26 April 2020. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...