Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Keindahan seni dapur arang yang terancam

  Gambar ANN/The Star

  IPOH – Seni pembuatan dapur arang merah tradisional semakin terancam dan menjadi satu perdagangan yang semakin terpinggirkan. Hanya terdapat satu tempat di negara ini yang masih menghasilkan dapur-dapur tersebut, terletak berdekatan Taman Milee, Jalan Tunku Abdul Rahman (dahulunya dikenali sebagai Jalan Kuala Kangsar) di Ipoh, Perak.

  Menariknya, jalan tersebut juga menjadi tempat di mana pengunjung dapat menemui produk tembikar seperti pasu bunga, vas, dan juga pusat penanaman tumbuhan.

  Dapur arang merah tradisional ini dihasilkan di tiga bangunan yang sudah usang, diperbuat daripada bahan zink dan kayu. Foong Cheah Thong, berusia 60 tahun, yang merupakan sebahagian daripada generasi ketiga, berkata bahawa datuknya memulakan perniagaan pembuatan dapur arang apabila tiba dari Chaoshan, China.

  “Pada ketika itu, penggunaan dapur seumpama ini sangat popular, terutamanya dalam kalangan komuniti Cina. Komuniti Cina menggunakan dapur ini untuk memasak hidangan semasa majlis istimewa seperti perasmian rumah, kelahiran anak, dan ulang tahun, dan sebahagian daripada mereka masih mengamalkan tradisi ini hingga kini.

  “Datuk saya dan dua orang abangnya memulakan perniagaan ini atas tanah kerajaan seluas 0.4 hektar dengan lesen pendudukan sementara (TOL),” katanya, tambah pula bahawa TOL tersebut tidak diteruskan selepas tahun 1980.

  Tukang mahir: Foong Ban Yan membuat dapur arang merah tradisional di sebuah kilang di Ipoh, Perak.
  Cheah Thong bersama bapanya Ban Weng, ibu Cheong dan kakaknya, Poh Kuen.
  Kayu yang dinyalakan di mulut tanur berbentuk naga.
  Foong Ban Yan, 80, bapa saudara Cheah Thong, membuat sisipan pinggan untuk dapur arang.
  Cheah Thong menerangkan proses membuat dapur arang tradisional kepada Loh.
  Cheah Thong menunjukkan bagaimana periuk tanah diletakkan di atas dapur arang untuk membuat sup.
  Ng berharap geran dapat diberikan untuk membantu memperbaiki keadaan struktur kilang.

  Cheah Thong menjelaskan bahawa ayahnya kemudiannya mengambil alih perniagaan tersebut dan mengajarnya tentang pembuatan dapur, dan kini dia yang menguruskan tempat tersebut. Dua orang abang datuknya mengusakan dua bangunan yang lebih kecil.

  “Ayah saya yang berusia 83 tahun masih membantu dalam proses pembuatan dapur arang, tetapi ibu saya, Cheong See Moi yang berusia 85 tahun, berhenti bekerja apabila beliau berusia dalam lingkungan 70-an disebabkan oleh penyakit rematoid.

  “Adik perempuan saya yang berusia 55 tahun, Poh Kuen, masih membantu saya, manakala dua orang adik-beradik saya yang lain tidak berminat dalam bidang ini,” katanya kepada StarMetro di kilang tersebut.

  Ibu bapa dan adik perempuannya tinggal di sebuah rumah kayu bersebelahan kilang yang dibina oleh datuknya.

  Tiga orang anaknya juga mempunyai pengetahuan tentang pembuatan dapur, tetapi tidak seorang pun daripada mereka yang bekerja di kilang tersebut. Salah seorang daripada mereka bekerja di sebuah syarikat multinasional manakala dua orang lagi sedang menuntut di dalam bidang Teknologi Maklumat, kata Cheah Thong.

  “Jadi, setiap hari dari jam 8 pagi hingga 3 petang, ayah, pakcik, adik, isteri saya, dan saya sendiri membuat dapur arang. Kami menghasilkan 150 dapur setiap minggu dan sekitar 600 dapur arang setiap bulan dijual kepada agen yang menjualnya di dalam negara dan mengeksport sebahagian ke Singapura.”

  “Proses pembuatan dapur arang ini sangat memenatkan dan margin keuntungan yang diperoleh sangat kecil,” kata Cheah Thong.

  Dapur arang berbentuk Naga: Tradisi turun temurun

  Sejenis tanah liat pasir khas dari Sungai Siput digunakan untuk membentuknya menjadi blok dan dipotong menjadi bahagian yang sesuai dengan mesin pembentuk.

  “Setelah keluar dalam bentuk dapur arang, kami harus membiarkannya kering sepenuhnya di bawah sinar matahari yang panas selama beberapa hari,” tambahnya.

  Setelah membuat 150 dapur arang dengan saluran keluaran dan lapisan dalaman, beserta plat bulat untuk arangnya, barang-barang tersebut ditempatkan di dalam sebuah dapur berbentuk naga sepanjang 24.4 meter yang terbuat dari batu bata.

  Cheah Thong berkata, dapur arang tersebut juga dibina oleh datuknya.

  “Kami melakukan upacara khas dengan meletakkan kemenyan dan hidangan makanan sebelum menyalakan kayu di hadapan dapur supaya kerja ini berjalan lancar.

  “Proses pembakaran memakan masa 10 jam dan setelah selesai, dapur dibiarkan dalam keadaan sejuk selama tiga hari,” katanya.

  Dapur arang ini datang dalam empat saiz yang berbeza: 20cm, 25cm, 28cm, dan 30.5cm. Cheah Thong bimbang bahawa apabila dia bersara, tidak akan ada orang yang akan mengambil alih perniagaan itu.

  “Saat ini, kami beroperasi di atas tanah kerajaan dan kerana TOL kami belum diperbaharui, saya bimbang suatu hari nanti kami mungkin diusir.

  “Saya berharap kerajaan negeri akan mengambil langkah untuk memelihara industri ini.

  “Kerana sekiranya tiga kilang ini ditutup, tidak akan ada lagi yang menghasilkan dapur ini di Malaysia,” tambahnya.

  Dia berkata, banyak pelancong dari Singapura, serta pelajar universiti, kolej, dan sekolah menengah telah melawat tempat ini untuk melihat proses pembuatan dapur arang. “Ini akan memberi manfaat kepada semua pihak jika tempat ini, seni, budaya, dan kemahiran ini dikekalkan,” tambahnya.

  Bapa Cheah Thong, Foong Ban Weng berkata walaupun umurnya lanjut, dia masih ingin terlibat dalam proses pembuatan dapur.

  “Ayah saya yang membangunkan industri ini dan saya meneruskannya selama bertahun-tahun. Selagi saya mampu, saya akan terus bekerja.

  “Saya juga merasa lebih bertenaga dan sihat ketika bekerja, bukannya hanya duduk sahaja dan tidak berbuat apa-apa,” kata Ban Weng.

  Cheong berkata pada awalnya, dia membantu suaminya dan tidak ada mesin yang terlibat.

  “Semuanya dilakukan dengan tangan kami. Kerjanya berat,” tambahnya.

  Pentingnya mengekalkan perniagaan dapur arang

  Presiden Pertubuhan Bukan Kerajaan Ipoh City Watch, Profesor Richard Ng, telah membantu menyoroti kesukaran keluarga ini.

  Ng, yang pernah melawat tempat ini dalam kapasiti beliau sebagai ahli Majlis Bandaraya Ipoh sebelum ini, berkata, perdagangan ini harus dikekalkan untuk tujuan kebudayaan dan warisan.

  “Cheah Thong adalah generasi ketiga dengan kemahiran membuat dapur arang tradisional ini, sebuah seni yang dibawa oleh datuknya dari China.

  “Kumpulan etnik Cina, sub-Teochew adalah satu-satunya yang memiliki kemahiran membuat tembikar ini.” – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -