Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Lakers tundukkan Knicks

NEW YORK, 1 FEB – LeBron James menjaringkan triple-double 28 mata ketika Los Angeles Lakers menjaringkan kemenangan 129-123 lebih masa menentang New York Knicks kelmarin.

James kini hanya 89 mata untuk mengatasi Kareem Abdul-Jabbar sebagai penjaring mata terbanyak sepanjang masa NBA selepas satu lagi prestasi hebat pada musim ke-20nya.

Pemain berusia 38 tahun itu mencatat dua lagi pencapaian kelmarin apabila dia memperoleh triple-double dalam kariernya di Madison Square Garden.

James menamatkan perlawanan dengan 28 mata, 10 rebound dan 11 assist, meletakkannya di hadapan kedua-dua Mark Jackson dan Steve Nash ke tempat keempat dalam ranking sepanjang masa untuk assist.

Beregu pertama James dalam kempen 2022-2023 juga menjadikannya satu-satunya pemain dalam sejarah yang menjaringkan triple-double pada musim ke-20 mereka.

LeBron James dari Los Angeles Lakers (6) semasa separuh masa kedua permainan bola keranjang NBA menentang New York Knicks. – AP

Bintang Lakers itu dibantu oleh Anthony Davis dengan 27 mata dan pemain baru Rui Hachimura, yang menamatkan dengan 19 mata dan sembilan lantunan. Russell Westbrook menambah 17 mata dari bangku simpanan.

“Kami bermain dengan baik sepanjang 48 minit malam ini,” kata James selepas perlawanan tersebut.

“Kami bermain sesuai dengan apa yang kami rancang sepanjang 48 minit dan kami melakukan dengan baik untuk melaksanakan serangan secara menyerang dan bertahan.”
James dalam pada itu menegaskan dia tidak terbeban dengan mengejar rekod jaringan Abdul-Jabbar dan menyatakan bahawa ia hanya “masalah masa” sebelum dia melepasi markah 38,387 mata.

James telah memastikan kemenangan buat Lakers selepas mendapatkan tiga mata melalui jaringan 25 kaki dengan baki 1 minit 41 saat di tempat keempat untuk meletakkan Los Angeles di hadapan dengan 114-108.

Tetapi pemain Knicks, Jalen Brunson, yang menamatkan dengan 37 mata, memaksa lebih masa pada 114-114. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -