Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Otai beri insipirasi terhadap kitar semula

MALAYSIA – Majlis Bandaraya Seberang Prai (MBSP) memberikan penghormatan kepada seorang pesara yang meminta seluruh kampungnya mengumpul 10,000kg barangan kitar semula.

Sejak 2013, Abdul Rahman Saad, 65, telah memperjuangkan dasar pengasingan sisa buangan Pulau Pinang di Kampung Permatang Nibong. Beliau telah aktif menggesa ahli masyarakat untuk mengasingkan plastik, kertas dan logam daripada sisa mereka dan membawanya ke pusat kitar semula kampung.

Atas usahanya itu, beliau menerima anugerah Pahlawan Hijau Komuniti MBSP pada 2019, dan merupakan ahli jawatankuasa penganjur Hari Keluarga Kampung Permatang Nibong baru-baru ini yang menyaksikan 24 penduduk kampung mengumpul 300kg barangan kitar semula.

Hadiah istimewa diberikan kepada tiga orang kampung terbaik yang mengumpul barangan kitar semula terbanyak.

Abdul Rahman berkata kejayaan bukan mudah untuk kampungnya.

“Tong sampah dan sangkar di pusat kitar semula kami dirosakkan beberapa kali. Kadang-kadang, bahan-bahan itu berselerak di merata tempat,” katanya.

Bagaimanapun, dia dengan sabar memastikan pusat kitar semula itu berguna sehingga jirannya akhirnya mengamalkan pengasingan sisa sebagai cara hidup. Terima kasih kepada beliau, kampung itu telah diiktiraf oleh majlis sebagai Kampung Kitar Semula pada tahun 2019.

Pada hari keluarga itu, ahli majlis bandaran Ahmad Rizal Abdul Hamid memuji penduduk kampung atas komitmen mereka terhadap pengasingan sisa dan berharap orang lain akan mengikuti contoh baik mereka.

Hari keluarga anjuran Penang Green Council (PGC), MBSP dan kampung itu merupakan sebahagian daripada kempen kitar semula kampung. – ANN/The Star

(Dari kanan) Hoo, Ahmad Rizal, penyelaras Local Agenda 21 MBSP Chew Eng Seng dan penduduk kampung Suriya Abubakar, Nor Haliza Sapehee, dan Nor Halinda Sapehee memeriksa barangan kitar semula pada majlis hari keluarga itu. – ANN/The Star
Abdul Rahman meletakkan barangan kitar semula ke dalam tong sampah di pusat kitar semula Kampung Permatang Nibong. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -