Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Perancis turunkan bendera EU dari Arc de Triomphe

-

PARIS, 2 JAN – Pihak berkuasa Perancis menurunkan bendera Kesatuan Eropah yang dipasang sementara dari monumen Arc de Triomphe di Paris hari ini, selepas penentang sayap kanan Presiden Emmanuel Macron menuduhnya ‘memadamkan’ identiti Perancis.

Bendera biru gergasi dinaikkan menggantikan bendera Perancis pada malam tahun baharu untuk menandakan giliran Perancis pada giliran presiden Majlis EU, yang akan dipegangnya selama enam bulan akan datang.

Gerbang, monumen kematian perang dan mercu tanda lain termasuk Menara Eiffel dan Pantheon juga diterangi dengan lampu biru sepanjang minggu ini.

Tetapi saingan sayap kanan Macron untuk pilihan raya presiden pada musim bunga itu berkata pelucutan bendera Perancis adalah merupakan satu penghinaan terhadap warisan Perancis dan veterannya.

“Jangan padamkan identiti Perancis!” kata Valerie Pecresse, calon konservatif yang mana tinjau menunjukkan boleh menjadi pencabar utama Macron dalam undian akan datang.

Dia menggesa untuk mengembalikan bendera Perancis, sambil berkata, “Kami berhutang budi kepada tentera kami yang telah menumpahkan darah mereka untuk itu.”

Calon sayap kanan, Marine Le Pen, yang telah berikrar untuk memfailkan aduan dengan Majlis Negara, mahkamah tertinggi Perancis untuk urusan pentadbiran, menggelar penyingkiran bendera EU sebagai “kemenangan patriotik yang hebat,” dengan mendakwa di Twitter bahawa ‘Penggerak besar-besaran’ telah memaksa Macron untuk berundur. – AFP

Orang ramai berkumpul di Arc de Triomphe bercahaya biru untuk menandakan jawatan presiden Perancis Eropah di Paris. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -