Friday, February 3, 2023
23.7 C
Brunei

-

Puak Do utamakan pencapaian akademik

VIETNAM – Quang Ninh ialah kawasan yang mempunyai banyak puak dan keluarga.

Ramai yang memiliki dana keluarga bersama di mana ketua keluarga menganugerahkan hadiah keluarga kepada golongan muda dengan pencapaian akademik yang cemerlang atau pencapaian belajar atau mengajar.

Puak-puak ini, yang bekerja sebagai satu bentuk keluarga besar, meletakkan pendidikan dalam senarai keutamaan mereka, dengan biasiswa, majlis anugerah, dan khidmat masyarakat semuanya bertujuan untuk menyebarkan pencarian ilmu dan pembelajaran sepanjang hayat.

Di bandar Uong Bi, kini terdapat 76 puak dengan nama The Learning Clan, yang membentuk lebih daripada 60 peratus keluarga. Puak Do di wilayah Phu Thanh Tay telah dianugerahkan sebagai The Progressive Learning Clan di bandar itu, dan telah dianugerahkan sijil oleh Jawatankuasa Rakyat Quang Ninh atas usaha gabungannya sepanjang tahun lalu.

“Puak Do telah mengambil bahagian secara aktif dalam usaha mengkaji dan pencarian bakat dalam pergerakan yang lebih besar untuk membina masyarakat yang kukuh di mana pendidikan memainkan peranan penting di Wilayah Quang Ninh,” kata Vu Thang, pengerusi Persatuan Bandar Uong Bi untuk mempromosikan pendidikan.

Pelajar yang mencapai kemajuan di sekolah akan diberikan anugerah oleh Puak Do. – ANN/VNS
Puak Do di wilayah Phu Thanh Tay telah menyebarkan pembelajaran di kawasan kejiranan mereka. – ANN/VNS
Kongres Masyarakat Yen Thanh mengiktiraf sokongan daripada pegawai pendidikan bandar dan daerah. – ANN/VNS

Kejayaan sebenar keluarga datang dari peringkat akar umbi. Menamakan puak sebagai The Learning Clan atau The Learning Family, semua ahli puak Do di Phu Thanh Tay yang terdiri daripada 382 orang dalam 81 isi rumah celik huruf dan lulus dari sekolah menengah.

Puak itu kini mempunyai empat pelajar siswazah, 25 pelajar kolej, tiga dengan ijazah kedoktoran, lapan dengan ijazah sarjana dan ramai graduan kolej. Semua keluarga puak telah dianugerahkan sebagai ‘Keluarga Cemerlang’ atau ‘Keluarga Pelajar Berjasa’.

Ramai orang dalam keluarga Do menjadi profesor di institusi berprestij di negara itu, dan seterusnya, mereka memberikan anugerah untuk menggalakkan generasi muda terus belajar.

Orang tua membantu mereka yang lebih muda dan sebagai hasilnya berkongsi pengetahuan dan mengekalkan keinginan untuk meluaskan pemahaman mereka.

Warga tua puak Do juga membantu di pusat komuniti atau belajar daripada pembacaan, kelab buku atau dalam talian. Mereka juga menyertai bengkel pertanian atau aktiviti kebudayaan dalam komuniti mereka.

Semua keluarga yang berdaftar untuk memenangi gelaran ‘Keluarga Berbudaya’ berkongsi tanggungjawab mereka dalam aktiviti muzik dan tarian tempatan, menjaga kebersihan alam sekitar dan kempen amal.

Pada tahun 1963, menyahut seruan kepimpinan wilayah ketika itu, ahli pertama puak Do dari masyarakat Nam Hoa, Daerah Yen Hung menawarkan diri untuk menuntut semula tanah di zon ekonomi baharu di tanah paya, selatan bandar Uong Bi.

Warga tua mengimbau kembali kesusahan mereka semasa perjumpaan keluarga, ketika berdepan kekurangan bekalan elektrik, air bersih, dan juga sekolah. Tetapi mereka bekerja keras, dan 35 tahun kemudian, bersatu untuk membangunkan Puak Do Phu Thanh Tay.

Sebuah puak yang besar dan teguh, Do membina rumah komunal mereka sendiri pada tahun 1998. Ketua puak hari ini ialah Do Van Khiem, 73 tahun.

Mereka memberi tumpuan kepada melatih dan mendidik generasi muda dan warga emas Do serta memimpin melalui teladan.

Mereka hidup dengan kedaulatan undang-undang, mengambil bahagian secara aktif dalam aktiviti kemasyarakatan dan bersatu membesarkan remaja mereka.

Pelajar muda yang mempunyai pencapaian akademik atau bakat dalam apa jua bidang akan digalakkan, dianugerahkan atau dipertimbangkan untuk berkongsi pengetahuan mereka.

Mereka membina tabung bersama di mana ahli menderma, dan kanak-kanak yang menghadapi masalah menerima bantuan.

Jumlah sederhana VND50,000 (AS$2.5) setiap orang adalah derma standard untuk setahun, tetapi galakan yang diberikan kepada golongan muda tidak dapat ditandingi.

Dana itu berkembang selama bertahun-tahun dan kini mempunyai lebih daripada VND50 juta (AS$2,200), yang boleh membantu lebih ramai kanak-kanak mengejar pengetahuan.

Satu majlis diadakan di rumah komunal puak setiap tahun, di mana pencapaian yang paling kecil pun dipuji dan menerima anugerah. – ANN/ VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -