Saturday, February 4, 2023
28.9 C
Brunei

-

Rusia pulangkan mayat dari kilang keluli kepada Ukraine

KYIV, UKRAINE, 7 JUN — Berpuluh-puluh pejuang Ukraine yang terkorban di pembinaan keluli Azovstal telah dikembalikan kepada Ukraine oleh Rusia di loji seperti kubu di bandar Mariupol yang musnah.

Mangsa dari runtuhan kilang yang dibom telah dipindahkan ke ibu negara Ukraine, Kyiv, di mana ujian DNA sedang dijalankan untuk mengenal pasti mayat, menurut kedua-dua pemimpin tentera dan jurucakap Rejimen Azov.

Rejimen Azov adalah antara unit Ukraine yang mempertahankan kerja keluli selama hampir tiga bulan sebelum menyerah kalah pada Mei di bawah serangan tanpa henti Rusia dari darat, laut dan udara.

Tidak jelas berapa banyak mayat yang mungkin masih kekal di kilang berkenaan.

Sementara itu, tentera Rusia terus berjuang untuk mengawal Sievierodonetsk, sebuah bandar timur Ukraine yang merupakan kunci kepada matlamat Moscow untuk melengkapkan penawanan wilayah industri Donbas.

Presiden Volodymyr Zelenskyy berkata, tentera Ukraine mempertahankan posisi mereka di bandar itu di tengah-tengah pertempuran sengit di jalanan ketika Rusia cuba mengerahkan lebih banyak pasukan.

Zelenskyy juga berkata, tentera Moscow berhasrat untuk mengambil bandar tenggara Zaporizhzhia iaitu rumah kepada lebih 700,000 penduduk.

Ia merupakan satu langkah yang boleh melemahkan kedudukan Ukraine dengan teruk sekaligus membolehkan tentera Rusia mara lebih dekat ke pusat negara itu. “Wilayah Zaporizhzhia paling diancam masa ini,” tambah Zelenskyy. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -