Saturday, February 4, 2023
28.9 C
Brunei

-

Serangan Burkina Faso ragut 10 jiwa anggota polis

OUAGADOUGOU, 10 JUN – Pejuang jihad telah disyaki membunuh kira-kira 10 orang anggota polis semalaman dalam serangan di utara Burkina Faso, berhampiran sempadan dengan Niger, menurut sumber keselamatan kelmarin.

“Sebuah pos gendarmerie terpencil di Seytenga di wilayah Seno telah menjadi sasaran pengganas malam tadi,” lapor satu sumber.

“Kira-kira 10 orang anggota tentera (maut), empat cedera dan terdapat kerosakan yang besar,” tambah sumber itu sambil menambah jumlah keseluruhan adalah sementara.

Manakala itu, satu lagi sumber keselamatan telah mengesahkan serangan berkenaan, yang terbaharu dalam rentetan serangan berdarah di negeri dikelilingi daratan, Sahel.

Sumber itu menambah bahawa pasukan keselamatan telah mengusir penyerang dalam serangan balas dan kini sedang mengawal kawasan tersebut.

“Beberapa (lelaki) masih hilang” setakat pagi kelmarin, kata sumber kedua. Salah satu negara termiskin di dunia, Burkina Faso telah dicengkam oleh pemberontakan hampir tujuh tahun yang dilancarkan oleh pejuang jihad yang menyeberang dari negara jiran, Mali.

Sementara itu, lebih daripada 2,000 orang dilaporkan maut dan kira-kira 1.8 juta orang telah meninggalkan rumah mereka.

Serangan telah tertumpu di utara dan timur negara. Negara tersebut berada di bawah pemerintahan tentera sejak Januari, apabila kegagalan bagi melancarkan pemberontakan menggulingkan presiden yang dipilih, Roch Marc mencetuskan kemarahan kolonel Christian Kabore. – AFP

Pasukan keselamatan menembak gas pemedih mata semasa menyuraikan tunjuk perasaan di Ouagadougou pada 27 November 2021. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -