Sunday, December 3, 2023
32.1 C
Brunei

  -

  Teroka ekopelancongan menarik di Con Dao

  HANOI – Di Taman Negara Con Dao di wilayah selatan Ba Ria-Vung Tau, dari April hingga Oktober pengunjung boleh menyertai aktiviti menarik, seperti menyaksikan penyu bertelur dan melepaskannya ke lautan pada waktu subuh.

  Sebagai tempat bersarang yang penting untuk dua spesies marin yang jarang ditemui penyu olive ridley dan penyu hawksbill, taman ini mempunyai 14 buah pantai yang digemari oleh penyu untuk bertelur, termasuk di Hon Tai (Pulau Tai), Hon Bay Canh (Pulau Bay Canh) dan Hon Tre (Pulau Tre).

  Pulau Bay Canh telah menarik bilangan terbesar, dengan sehingga 30 ekor penyu datang ke darat untuk bertelur pada waktu malam.

  Semasa pelancong dari Hanoi menyertai kumpulan yang melepaskan anak penyu ke laut pada bulan Ogos, Nguyen Ngc Lan dan anak-anaknya teruja dengan pengalaman baharu itu.

  “Con Dao terkenal dengan fauna, flora dan hidupan marin yang kaya dan pelbagai. Ia juga merupakan tempat bertelur bagi penyu dengan jumlah tertinggi di Vietnam.

  Para pelancong melepaskan anak penyu di Taman Negara Con Dao. – ANN/VNS
  Pelancong berjoging di pulau Con Dao. – ANN/VNS
  Con Dao akan menjadi tapak bertaraf dunia untuk pelancongan marin, budaya dan sejarah. – ANN/VNS

  “Harapan saya adalah membolehkan anak-anak saya belajar tentang alam semula jadi semasa bercuti, saya memutuskan untuk membawa mereka ke Taman Negara Con Dao pada musim panas ini,” kata Lan.

  Menurut Nguyen Hoang Phuoc, salah seorang sukarelawan untuk program pemeliharaan penyu, Con Dao layak mendapat gelarannya sebagai salah sebuah destinasi pelancongan domestik yang paling indah.

  “Saya sudah empat kali ke Con Dao dan pulau-pulau terkenal lain di dalam dan luar negara.

  “Namun, bagi saya, pulau ini masih berada di kedudukan teratas. Laut di sini jernih dan cantik manakala penduduk tempatan menyedari sepenuhnya tentang pemeliharaan alam sekitar laut, yang mendorong saya untuk menjadi sukarelawan dalam program pemuliharaan penyu,” katanya.

  Phuoc menambah bahawa pelawat ke Pulau Bay Canh atau pulau-pulau besar lain di kepulauan itu berkemungkinan melihat papan tanda yang meminta perlindungan alam sekitar yang telah didirikan oleh sukarelawan dan penduduk tempatan.

  Membangunkan ekopelancongan
  Pulau Con Dao terletak 180 kilometer dari Vung Tau City dan kira-kira 230km tenggara Ho Chi Minh City.

  Con Dao pernah dinamakan ‘Neraka Bumi’ dengan kenangan menyakitkan penjajah Perancis dan rejim Sai Gon yang dibantu Amerika Syarikat menjadikan kepulauan itu sebagai penjara untuk menahan pejuang revolusioner Vietnam dan patriot lain.

  Hari ini, ia lebih terkenal dengan pantai dengan pasir putih, air biru kristal dan terumbu karang berwarna-warni, menarik peningkatan bilangan pelawat tempatan dan asing sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

  Taman negara ini menempatkan 1,077 spesies tumbuhan vaskular dan 155 spesies fauna. Banyak spesies burung di Con Dao tidak boleh ditemui di tempat lain di Vietnam, seperti red-billed tropicbird, masked booby, dan merpati pied imperial.

  Tinjauan yang dijalankan oleh Institut Oseanografi Nha Trang telah menemui lebih daripada 1,300 spesies fauna dan flora maritim, termasuk 44 dalam Buku Data Merah Vietnam, di Taman Negara Con Dao.

  Dengan kejayaan aktiviti pemuliharaan penyu dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Con Dao telah diiktiraf sebagai ahli rasmi Lautan Hindi-Asia Tenggara, ahli ke-11 rangkaian pemuliharaan penyu marin.

  Taman negara yang mempunyai kepentingan antarabangsa, memiliki lebih daripada 340 spesies karang dan merupakan salah satu terumbu karang terkaya dan paling pelbagai di negara ini.

  Dengan anugerah semulajadi sebegitu, kepulauan Con Dao berpotensi untuk membangunkan produk ekopelancongan seperti memerhati penyu bertelur, menyelam untuk melihat batu karang, mendaki gunung dan meredah hutan. Untuk mencapai potensinya dengan betul, Jawatankuasa Rakyat Ba Ra Vung Tau (pentadbiran wilayah) telah meluluskan rancangan untuk pembangunan ekopelancongan dan pelancongan santai di Taman Negara Con Dao sehingga 2030.

  Pelan itu menetapkan bahawa prinsip pajakan persekitaran hutan bukanlah untuk mengubah pemilikan negeri ke atas hutan.

  Penganjuran ekopelancongan mestilah tidak menjejaskan ekosistem semula jadi, biodiversiti, landskap, alam sekitar, dan kehidupan semula jadi haiwan dan tumbuhan liar, serta identiti budaya masyarakat tempatan.

  Kepulauan itu juga ditetapkan untuk menjadi tapak bertaraf dunia untuk pelancongan marin, kebudayaan, sejarah dan kerohanian, menurut rancangan yang disemak untuk pembangunan Con Dao menjelang 2045, yang baru diluluskan oleh Timbalan Perdana Menteri Le Van Thanh.

  Pelan itu telah disemak untuk meningkatkan pelancongan di pulau-pulau, melindungi dan mempromosikan peninggalan bersejarahnya dan memelihara ekosistem Taman Negara Con Dao.

  Di bawah rancangan itu, penduduk Con Dao akan mencecah 15,000 menjelang 2030 dan 25,000 menjelang 2045. Kepulauan ini kini terdiri daripada 16 pulau dengan keluasan tanah lebih 75 kilometer persegi, dan mempunyai populasi 10,500 yang tinggal hanya di pulau Con So .

  Menurut Nguyen Cong Vinh, naib pengerusi Jawatankuasa Rakyat Wilayah Ba Ra Vung Tau, rancangan yang disemak adalah keputusan yang memainkan peranan penting dalam merancang dan mengorientasikan pembangunan Con Dao pada masa hadapan.

  Pihak berkuasa wilayah telah melabur dalam pelbagai projek untuk menginovasi pelancongan Con Dao, seperti membawa tenaga elektrik dari tanah besar ke pulau-pulau, membina sistem kabel telekomunikasi dan loji rawatan sisa yang menggunakan pembakaran, dan takungan untuk membekalkan keperluan penduduk tempatan dan pelancong.

  Selain itu, taman negara itu kini menawarkan 20 tapak dengan lebih 900 hektar tanah untuk dipajak, menurut Nguyen Khac Pho, pengarah pihak berkuasa Taman Negara Con Dao.

  Melalui pajakan itu, wilayah selatan itu menyasarkan untuk membangunkan banyak produk ekopelancongan di pulau-pulau itu selaras dengan piawaian kebangsaan dan antarabangsa.

  Taman itu kini mempunyai lebih daripada 60 projek ekopelancongan yang telah diberi kelulusan dan sedang mencari pelabur. Mereka mempunyai kewajipan untuk berkoordinasi dengan taman untuk melindungi hutan, memastikan pencegahan kebakaran hutan dan memerangi semasa pelaksanaan projek.

  Salah satu projek ekopelancongan yang diketengahkan sedang dibangunkan oleh Syarikat Pelaburan Saigon Pearl.

  Di bawah perjanjian yang ditandatangani antara syarikat dan pihak berkuasa taman, lebih 70 hektar tanah akan dipajak kepada syarikat untuk membina tapak ekopelancong. Ia akan merangkumi pusat pemuliharaan sumber genetik untuk tumbuhan terancam, karang dan penyu serta program perlindungan tupai perang.

  Tran Viet Khoa, pengerusi Majlis Pengurusan Pelaburan Saigon Pearl, berkata syarikat itu tidak akan menukar nilai alam sekitar taman negara dan keindahan yang tidak disentuh untuk faedah ekonomi, sambil menambah bahawa untuk melindungi hutan dan ekosistem marin dan tanah lembap adalah untuk melindungi sumber pelancongan dan mengekalkan perniagaan.

  Produk pelancongan akan dicipta berdasarkan ekosistem semula jadi di sekitar Pantai Ong Cau, manakala ekosistem semula jadi yang asli di sini akan dipelihara sebagai sebahagian daripada usaha untuk membangunkan Con Dao sebagai tapak pelancongan negara, kata Khoa. Pihak berkuasa tempatan juga telah berusaha keras untuk melindungi ekosistem dan landskap semula jadi taman itu.

  Pihak berkuasa daerah pulau Con Dao telah berkoordinasi dengan World Wide Fund for Nature Vietnam untuk mengusahakan projek mengurangkan penggunaan beg plastik dan produk plastik sekali guna. – ANN/VNS

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...