Saturday, October 1, 2022
33.3 C
Brunei

Ujian pernafasan pertama jangkitan COVID diluluskan

-

WASHINGTON, 17 APRIL – Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) baru-baru ini meluluskan kebenaran penggunaan kecemasan untuk apa yang dikatakannya alat pertama yang boleh mengesan COVID dalam sampel pernafasan.

Breathalyzer COVID-19 InspectIR mempunyai saiz sebesar bagasi tangan, menurut FDA, dan boleh digunakan dalam pejabat doktor, hospital dan tapak ujian bergerak. Ujian itu, yang boleh mengeluarkan keputusan dalam masa kurang tiga minit, mesti dijalankan di bawah pengawasan seorang pembekal penjagaan kesihatan berlesen.

Dr Jeff Shuren, pengarah Pusat Peranti dan Kesihatan Radiologi FDA, menggelar peranti tersebut ‘satu lagi contoh inovasi terbaharu yang berlaku dengan ujian diagnostik untuk COVID.”

FDA berkata peranti itu adalah 81.2 peratus tepat mengenal pasti sampel ujian positif dan 99.3 peratus tepat dalam mengenal pasti sampel ujian negatif.

“InspectIR dijangka mampu menghasilkan kira-kira 100 alat setiap minggu, yang masing-masing boleh digunakan untuk menilai kira-kira 160 sampel sehari,” menurut agensi itu.

“Pada tahap pengeluaran ini, kapasiti ujian menggunakan Breathalyzer COVID-19 InspectIR dijangka meningkat sebanyak 64,000 sampel satu bulan.” – AP

Gambar fail menunjukkan papan tanda untuk Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan dilihat di Silver Spring. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -