Sunday, December 10, 2023
29.1 C
Brunei

  -

  UK: TikTok mungkin berdepan denda besar

  LONDON, 27 SEPT – TikTok boleh dikenakan denda 27 juta paun di UK atas kemungkinan pelanggaran undang-undang perlindungan data UK kerana gagal melindungi privasi kanak-kanak apabila mereka menggunakan platform perkongsian video itu.

  Pejabat Pesuruhjaya Maklumat UK berkata pada Isnin bahawa ia telah mengeluarkan syarikat media sosial itu dokumen undang-undang yang boleh membawa denda.

  Ia berkata TikTok mungkin telah memproses data kanak-kanak di bawah umur 13 tahun tanpa kebenaran ibu bapa yang sesuai, dan memproses “data kategori khas” tanpa alasan undang-undang untuk berbuat demikian.

  Pesuruhjaya itu berkata data kategori khas termasuk asal usul etnik dan kaum, pendapat politik, kepercayaan agama dan orientasi seksual.

  Ia juga berkata TikTok mungkin gagal memberikan maklumat yang telus dan mudah difahami kepada penggunanya. Dokumen undang-undang meliputi tempoh dari Mei 2018 hingga Julai 2020.

  Pesuruhjaya Maklumat John Edwards berkata pandangan sementara badan itu ialah TikTok kurang menyediakan perlindungan privasi data yang betul.

  Badan itu berkata penemuannya tidak muktamad dan ia akan mempertimbangkan sebarang pernyataan daripada TikTok sebelum membuat keputusan muktamad. – AP

  Gambar fail logo aplikasi TikTok, di Tokyo, 28 September 2020. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Hong Kong adakan pilihan raya majlis pertama di bawah peraturan baharu

  HONG KONG, 10 DIS - Penduduk pergi mengundi pada hari ini dalam pilihan raya majlis daerah pertama Hong Kong sejak rombakan pilihan raya dilaksanakan...